Ny aktion i Middelhavet: 3000 reddet i land

Samlet er 10.000 migranter og flygtninge reddet i land på to dage. Det skyldes formentlig, at vindforholdene er skiftet.

Mange tusinde flygtninge og migranter er blevet samlet op i Middelhavet i de sidste to døgn. (Foto: ho © Scanpix)

Cirka 3000 flygtninge og migranter er blevet samlet op i Middelhavet ud for Libyen tirsdag, oplyser den italienske kystvagt ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det betyder, at omkring 10.000 flygtninge og migranter er blevet reddet fra Middelhavet i løbet af de seneste 48 timer.

Den italienske kystvagt oplyser, at den gennemførte cirka 30 opsamlinger sammen med EU's grænseagentur, Frontex, og EU's antimenneskesmuglingsenhed, Eunavfor Med.

Relativ fredelig måned indtil nu

Mandag blev 35 opsamlinger gennemført. Ifølge Den Internationale Organisation for Migration (IOM), blev 6900 mennesker reddet.

- Næsten 7000 mennesker på en dag. Det er rigtig mange. Måske er det ikke en rekord, men det er tæt på, siger Flavio Di Giacomo, talsmand for IOM i Rom, til nyhedsbureauet dpa.

Inden mandagens redningsaktioner havde august været en relativt fredelig måned for redningsfolkene i Middelhavet. Omkring 12.600 mennesker blev reddet, og det er ikke meget sammenlignet med august 2015, hvor hele 23.500 blev hjulpet i land ifølge IOM.

Ifølge Flavio Di Giacomo er det vindforholdene, der hidtil har afholdt både fra at forlade Nordafrika, skriver dpa.

105.000 er nået til Italien

Siden grænsekontrollen langs den såkaldte Balkan-rute blev styrket tidligere i 2016, har Italien overhalet Grækenland som det land, der modtager flest migranter og flygtninge fra Afrika og Mellemøsten, skriver dpa.

Inden weekenden viste en sammentælling fra IOM, at 105.342 migranter er nået frem til Italien i både i 2016.

Mange er stævnet ud fra Libyens kyst i Nordafrika.

En del får dog aldrig fast grund under fødderne igen. Det skønnes, at flere end 2700 børn, kvinder og mænd er druknet i forsøget på at slippe væk fra krig, uroligheder eller fattigdom.

Mange af de både, som migranterne sætter sig ned i, er overfyldte og uegnede til at bevæge sig ud på åbent hav.

Flere end 400.000 personer er dog sluppet godt fra sejlturen til Italien fra kyster i Nordafrika de seneste to et halvt år.

Heraf er cirka 350.000 kommet i både fra Libyen.

/ritzau/