Ny alliance: Kurdere kæmper nu muligvis med Assad-styrker

Det er sandsynligt, at parterne har indgået alliance, vurderer militæranalytiker.

Syriske oprørere støttes af Tyrkiet. Her ses de i det nordvestlige område Afrin. (Foto: © KHALIL ASHAWI, Scanpix)

Nye alliancer bliver ved med at opstå i den syriske borgerkrig. Senest er der kommet meldinger om, at de syriske regeringsstyrker har indgået en alliance med kurdiske styrker i landet.

Det kan i yderste fald betyde, at Assads styrker ender i konflikt med de tyrkiske tropper, der er gået ind i den nordlige del af Syrien, hvor de kæmper mod syriske styrker i Afrin-regionen.

- Det kan betyde, at Bashar al-Assad kommer til at stå i en konfrontationssituation med Tyrkiet, vurderer Lars Cramer-Larsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

Det er ikke officielt bekræftet, at kurderne og den syriske regering har indgået en alliance, men det er sandsynligt, vurderer Lars Cramer-Larsen.

Kurderne sidder på store områder i Syrien

Store områder i det nordlige Syrien er besat af kurdiske styrker. De befinder sig både i den nordøstlige del af landet og i det nordvestlige område, der hedder Afrin.

- Ved at lave sådan en aftale, og hvis Bashar al-Assad kan få sine styrker ind i Afrin, kan det komme til en konfrontation med tyrkerne. Så det kan jo i virkeligheden eskalere situationen yderligere, lyder vurderingen fra militæranalytiker Lars Cramer-Larsen.

Her til formiddag melder syrisk stats-tv, at regeringsstyrker er på vej til området Afrin, som kurderne altså har kontrol over.

Alliancer på kryds og tværs

Man skal holde tungen lige i munden, hvis man vil bevare overblikket over de mange involverede parter i den syriske borgerkrig, og hvem der er i alliance med hvem.

Tyrkiet støtter de syriske oprørere, som er i konflikt med Assads regeringsstyrker. USA støtter de kurdiske styrker, som Tyrkiet kæmper imod. Noget der har skabt splid i forholdet mellem Tyrkiet og USA.

Og med de seneste meldinger om, at kurderne nu har indgået en aftale med regeringen i Damaskus, kan tingene virke endnu mere komplekse, fordi amerikanerne støtter kurderne i håbet om, at de kan være med til at vælte Assad.

Men meldingerne om den ny alliance overrasker ikke Lars Cramer-Larsen.

- Alt kan lade sig gøre i den her forfærdelige borgerkrig.

Tyrkiet truer med kampe mod syrere i Afrin

Meldingen om at Syrien vil sende tropper til Afrin, har affødt stærke reaktioner i Tyrkiet.

Her lyden meldingen, at hvis syriske styrker går ind i Afrin for at beskytte kurdere, bliver de mødt af kampe. Det siger Tyrkiets udenrigsminister, Mevlet Cavusoglu, under et møde i Jordans hovedstad, Amman.