Ny alliance udfordrer "plejer" i Spanien

Det spanske parti Podemos og venstrefløjen stiller op sammen i valget den 26. juni.

Pablo Iglesias (th) - lederen af Podemos,og Alberto Garzon (tv) præsenterede aftalen om valgalliancen sammen i Madrid. EPA/BALLESTEROS (Foto: © Ballesteros, Scanpix)

Det spanske græsrodsparti Podemos og venstrefløjspartiet IU - det forenede venstre - har aftalt at stille op på en fællesliste i parlamentsvalget den 26. juni.

Det er en alliance uden fortilfælde i det spanske demokrati, og de politiske rivaler reagerer bistert på nyheden.

Vurderet ud fra stemmeafgivningen ved valget i december, kan alliancen mønstre i omegnen af seks millioner stemmer - mere end 20 procent af vælgerne. Men alliancen vil i sig selv give en mandat-gevinst. I decembervalget fik venstre-fløjspartiet IU på grund af valgsystemets indretning, meget få (2) pladser i parlamentet for sine stemmer. Den fælles opstilling betyder, enkelt udtrykt, at man vil få flere mandater for det samme antal stemmer.

Republik er ikke på programmet

De to partier har forhandlet i flere uger, og aftalen om alliancen blev mandag sendt til urafstemning i begge partier.

Partierne opstiller på et minimumsprogram, der bygger på de to partiers fælles forestillinger om alternativer til den mangeårige økonomiske krisepolitik.

Til gengæld er de to partiers mere vidtrækkende politiske mål holdt uden for. For eksempel er et af de politiske omdrejningspunkter for venstrepartiet - genindførelse af republikken - er ikke et anliggende for alliancen.

"Ekstremister"

Manuel Rajoy, den konservative partileder og fungerende regeringschef fejer udfordringen til side:

- Det er en koalition af ekstremister og radikale, som slet ikke er det, Spanien har brug for, siger han.

Rajoy kunne ikke få flertal for en regeringsdannelse efter valget i december, og har siden stået i spidsen for et forretningsministerium.

Også lederen af det nye center-parti, Ciudadanos, skyder med skarpt:

- Det er kun godt at de kaster masken, siger Albert Rivera, der konsekvent omtaler IU som Det kommunistiske Parti. Ifølge ham allierer Podemos sig med "fortidens kræfter", og mister dermed enhver ret til at hævde at de har et bud på Spaniens fremtid.

Dårligt klima

Den nye alliance er dog først og fremmest en udfordring for de spanske socialdemokrater, socialistpartiet PSOE. Og klimaet mellem PSOE og Podemos er ikke godt.

Podemos stillede op til parlamentet første gang ved valget i december, og trak vælgere fra PSOE. Det er slemt nok. Men værre er, at Podemos ikke støttede socialisternes forsøg på at danne en mindretalsregering efter decembervalget - en afvisning som Podemos begrundede med, at PSOE havde lavet en aftale med centrum-partiet Ciudadanos før de overhovedet forhandlede med Podemos.

Og endelig rammer Podemos' vedvarende angreb på et råddent politisk system og en korrupt politiker-kaste socialistpartiet næsten lige så hårdt, som de rammer det konservative Partido Popular.

Intet flertal

Valget den 26. juni er udskrevet, fordi hverken de konservative eller socialisterne var i stand til at samle et flertal bag en regeringsdannelse. Det bliver der ikke lavet om på.

Det er udelukket at et af de to partier vinder flertal alene. Og det er usandsynligt at styrkeforholdet mellem dem ændres væsentligt, så de konservative vil fortsat være det største parti, men uden udsigt til at skaffe sig et parlamentarisk flertal.

Et samarbejde mellem PSOE og den nye alliance ligger heller ikke lige for.

Podemos-lederen Pablo Iglesias forslog mandag PSOE et samarbejder om opstilling af kandidater til Senatet, men blev mødt med et blankt og øjeblikkeligt "Nej tak" fra partilederen Pablo Sanchez..

Nye baner

Et samarbejde ville ellers let kunne bryde de konservative totale kontrol med Senatet, hvor de ved det sidste valg opnåede omkring 60 procent af pladserne for små 30 procent af stemmerne. Og kontrollen med Senatet er af betydning, når det kommer til forfatningsspørgsmål - som Spanien har ganske mange af: styreform, selvstyre, autonome regioner, valglov for at nævne de mest påtrængende.

En løsning på den politiske krise er svær at se på denne side af valget. Men endnu et valg uden regulære vindere vil tvinge de spanske politikere til at tænke i nye baner, og det indebærer blandt andet koalitioner.