Ny bog: Stærke anklager mod Breiviks mor

Norsk forfatter udgiver nu en bog om Breiviks barndom og Breiviks mor. Bogen fortæller hidtil hemmeligholdte detaljer fra Breiviks barndom.

Forfatter Aage Storm Borchgrevink udgiver bogen En Norsk Tragedie - Anders Behring Breivik og vejene til Utøya. Bogen fortæller om Breiviks barndom. (© NRK / Gyldendal)

En norsk forfatter udgiver nu en bog om Breiviks barndom og Breiviks mor. Bogen fortæller hidtil hemmeligholdte detaljer fra Breiviks barndom, hvor forfatteren blandt andet beskriver omsorgssvigt og mishandling.

Bogen hedder "En Norsk Tragedie - Anders Behring Breivik og vejen til Utøya". Det er forfatteren Aage Borchgrevink, der har skrevet bogen. Han skriver om Breiviks liv fra fødsel til 22. juli 2011, men har mest taget udgangspunkt i terroristens barndom og ungdom.

Hvor hans had kommer fra

Selv mener forfatteren, at der har manglet en komplet beskrivelse af Breivik, og han mener, det er vigtigt at gå grundigt ind i terroristens opvækst.

- Det er særligt omsorgssvigtet i Breiviks barndom, jeg beskriver. Det er vigtigt, fordi det beskriver, hvor hans had kan komme fra, siger Aage Borchgrevink til den norske avis VG.

Forfatteren har indhentet informationerne i dokumenter fra Børneværnet - alle detaljer har været en del af politiefterforskningen, men har ikke været omtalt i pressen.

Referatforbud i retten

Pressen, der var til stede i retssalen under psykiaternes gennemgang af moderens udsagn, kendte i forvejen i flere af de foruroligende detaljer om moderen og Breiviks barndom. Men ingen havde offentliggjort dem, for der var blevet nedlagt referatforbud.

- Det er betænkeligt at udlevere en bundløs fortvivlet mor, som ikke selv er tiltalt for terrorhandlinger. Hun føler sig nok allerede svært udleveret og udsat, siger Cathrine Grøndahl.

Hun var en af 22-juli-retssagens 174 bistandsadvokater, der repræsenterede de efterladte, pårørende og overlevende.

Ofre: Det må stoppe nu

Mange af de pårørende er ligeglade med Breiviks barndom.

- Vores holdning er, at man må stoppe med at give manden mere opmærksomhed. Det er alt, han er ude efter. Man må diskutere, det der skete. Men det er muligt, uden at han er i centrum, siger Trond Blattmann, der er leder af den nationale støttegruppe for terrorofrene.

Breiviks far overrasket

Breiviks far, Jens Breivik, er meget overrasket over de oplysninger, der kommer frem i bogen. Og han kritiserer forfatteren for ikke at have kontaktet ham.

- Når det gælder omtalen af mig, burde jeg være blevet kontaktet. Og det skete ikke, siger Jens Breivik til NRK.

Hvis bogens påstande om Anders Breiviks barndom og moderen passer, siger Jens Breivik, at det er værre, end han havde forestillet sig.

- Jeg er meget overrasket over det, der kommer frem i bogen om Anders' barndom, siger Jens Breivik til NRK.

Ingen kommentar fra moderen

Breiviks mor fik ifølge den norske netavis VG manuskriptet til gennemlæsning en uge inden udgivelse, og moderen advokat, Ragnhild Torgersen, siger til VG:

- Jeg ønsker ikke at kommentere bogen overhovedet.