Ny 'bombe' af en orkan rammer Mellemamerika: 'Vi er i Guds hænder'

Iota kommer på et skidt tidspunkt kort efter dødbringende Eta, fortæller DR's vejrvært Christian Cherry.

Iota ramte sent i aftes lokal tid Nicaragua, hvor 40.000 mennesker i Puerta Cabezas-området er blevet evakueret. (Foto: Str © Scanpix)

Med vindstød på op til 250 kilometer i timen har orkanen Iota flået tagkonstruktioner, lygtepæle og palmetræer fra hinanden under sin landgang i Nicaragua.

Her viser billeder fra området omkring Puerto Cabezas, hvordan den frygtede orkan sent i aftes lokal tid indledte sin hærgen på det amerikanske kontinent.

- Det er den kraftigste orkan i denne heftige sæson. Iota kommer på et dårligt tidspunkt. For knap to uger siden ramte orkanen Eta netop Nicaragua, og man er stadig i fuld gang med oprydningen, fortæller DR's vejrvært Christian Cherry.

Lige inden orkanen ramte land blev der målt 260 kilometer i timen eller 72 meter i sekundet i middelvind, hvilket svarer til en kategori 5-orkan på saffir-simpson-skalaen.

I klippet herunder kan du se, hvordan det så ud, da Iota gik i land i Nicaragua.

Det amerikanske orkancenter NHC har betegnet orkanen som 'ekstremt farlig'. Og i den mellemamerikanske region har det ikke skortet på advarsler til befolkningerne.

Satellitfoto af Iota på sin vej mod Mellemamerika. (Foto: handout © Scanpix)

- Det, der nærmer sig, er en bombe, lyder det fra Juan Orlando Hernández, præsident i Nicaraguas naboland Honduras, der allerede nu er ramt af kraftige vindstød og store mængder regn.

To enorme orkaner på 14 dage

For blot to uger siden blev landene i Mellemamerika ramt af den på det tidspunkt kraftigste orkan i 2020, Eta, der gik i land stort set samme sted i Nicaragua.

Det er første gang siden dataindsamlingen begyndte i 1851, at to så voldsomme orkaner er blevet dannet i Atlanterhavet i løbet af november måned.

- Vi risikerer at dø, siger Inocencia Smith en af 40.000 evakuerede i Puerta Cabezas til Reuters.

- Der er intet at spise overhovedet, tilføjer hun med henvisning til, at områdets landbrug er hårdt ramt af Eta.

120 mennesker blev dræbt i forbindelse med de oversvømmelser og jordskred, som Eta førte med sig på sin vej mod Den Mexicanske Golf og USA's sydøstlige stater.

I området, hvor Iota nu er gået i land, er jorden desuden mættet af de store regnmængder fra Eta.

Eta gik hårdt ud over El Progreso i Honduras for 14 dage siden. Nu er Iota på vej. (Foto: ORLANDO SIERRA © Scanpix)

I Nicaragua og Honduras har lokale myndigheder udstedt varsel for den kraftige vind og stormflod på op til syv meter.

- Frem til torsdag er der i disse områder øget risiko for mudderskred og for at floder går over deres bredder, fortæller Christian Cherry.

Det har fået myndighederne i Honduras, Nicaragua og Guatemala til at evakuere borgere i lavtliggende områder og nær floder på Iotas rute.

- Vi er i Guds hænder. Hvis jeg skal klatre op i træer, så gør jeg det, siger Jaime Caal Cuz, en 53-årig landmand fra Guatemalas sydøstlige Izabal-provins til Reuters.

Fænomen skaber vildt vejr i 2020

Med 31 navngivne tropiske storme indtil videre overgår den indeværende atlantiske orkansæson rekordsæsonen i 2005, hvor der var 29 af slagsen.

Det var det år, hvor kategori 5-orkanen Katrina blandt andet ramte New Orleans i den amerikanske delstat Louisiana med 1.800 tabte menneskeliv til følge og ødelæggelser for et trecifret milliardbeløb i dollar.

Før sin landgang blev Iota nedgraderet til en kategori 4-orkan, men inden da var den faktisk kraftigere end Katrina.

Privatfoto fra Iotas møde med Nicaraguas kyst. (Foto: RAYMOND GORDON © Scanpix)

- Det skete uden for land, mens den lå over vandet. Men det er stadig et megavildt blæsevejr, vi har med at gøre. Og det er en heftig bane, hvor Iota skal tværs gennem landet. Så det er store områder, der bliver hærget, siger Christian Cherry.

Iota ventes at blive svækket yderligere og siden hen forsvinde undervejs på sin rute gennem Mellemamerika.

- Her står den nærmest stille i to dage, hvor den bliver hængende inde over områder med masser af mennesker veje og bjerge, så der kommer masser af regn, siger Christian Cherry.

Den voldsomme orkansæson har at gøre med vejrfænomenet La Nina, der optræder med en række års mellemrum, fortæller DR's vejrvært.

- La Nina er ofte synonymt med kraftige orkaner. Og hele sæsonen har været ret heftigt både i Atlanten men også med tyfoner (i Stillehavet, red.), som især har ramt Vietnam flere gange.

Facebook
Twitter