Ny catalonsk leder har erklæret mål om løsrivelse

Mariano Rajoy, som har problemer med at danne regering, tillader ikke, at regionen Catalonien river sig løs.

Carles Puigdemont modtages af jublende tilhængere. (Foto: © lluis Gene, Scanpix)

Den spanske premierminister, som i øjeblikket slås for at samle en regering, må også kæmpe for at holde samling på sit land.

Søndag aften har Catalonien valgt ny leder med 70 stemmer mod 63. Regionens ny leder, Gironas borgmester, Carles Puigdemont, har et erklæret mål om at sikre Cataloniens løsrivelse fra Spanien.

- Regeringen vil ikke tillade en lov, som kan skade Spaniens enhed og suverænitet, siger Mariano Rajoy på tv søndag aften.

Carles Puigdemont har som sin forgænger, Artur Mas, slået fast, at han vil gøre alt, hvad han kan, for at sikre Cataloniens løsrivelse fra Spanien.

Mens regeringen i Catalonien i sidste øjeblik har løst en halvt år lang konflikt mellem de sejrende parter ved regionsvalget i september, står Rajoy med store problemer efter parlamentsvalget i december.

Rajoys konservative parti, PP, vandt valget, men partiet tabte sit absolutte flertal i parlamentet, og han kæmper med at danne en koalitionsregering.

Koalitionen "Sammen om Ja" og venstrefløjspartiet CUP har lørdag indgået aftale om en regering, der skal videreføre arbejdet for løsrivelse.

I november stemte lovgiverne i Catalonien ja til løsrivelse fra Spanien i 2017 i en direkte politisk konfrontation med centralregeringen i Madrid.

Det skete under tordnende bifald, som overdøvede oppositionens medlemmer, der havde spanske flag i hånden.

/ritzau/