Ny coronavariant vækker bekymring: 'Alle fly fra den sydlige del af Afrika bør standses'

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, skal diskutere den nye variant senere i dag.

(Foto: SIPHIWE SIBEKO © Ritzau Scanpix)

En ny coronavariant vækker bekymring verden over, og flere lande indfører rejserestriktioner over for seks lande i det sydlige Afrika.

Sydafrika har registreret omkring 100 tilfælde af varianten, der også er fundet i nabolandet Botswana samt i Hong Kong hos en person, der har rejst i Sydafrika. Ifølge et lokalt medie er den nye variant nu også fundet i Israel.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, skal i dag diskutere varianten, der går under navnet B.1.1.529.

Varianten, der blev opdaget tirsdag, har hurtigt fået opmærksomhed hos udenlandske eksperter og medier. Det skyldes, at B.1.1.529 ifølge en række forskere har mange mutationer.

Ifølge WHO er varianten "værd at holde øje med":

- Vi ved ikke meget om varianten endnu. Det, vi ved, er, at varianten har et højt antal mutationer. Og bekymringen, når du har så mange mutationer, er, at det kan have stor indflydelse på, hvordan virusset opfører sig, siger epidemiolog Maria Van Kerkhove.

Antallet af daglige smittetilfælde er siden begyndelsen af måneden steget til det tidobbelte i Sydafrika. (Foto: SIPHIWE SIBEKO © Ritzau Scanpix)

'Forhastet' indrejseforbud

Den nye coronavariant har blandt andet fået Storbritannien til at indføre indrejseforbud fra seks sydafrikanske lande.

Indrejseforbuddet gælder flypassagerer fra Sydafrika, Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini og Zimbabwe.

Samtidig forventes det, at personer, der for nylig har været i Sydafrika eller i de omkringliggende lande, vil blive opsporet og tilbudt coronatest for at forhindre varianten i at sprede sig. Det skriver The Guardian.

I et tweet torsdag aften skriver den britiske sundhedsminister, Sajid Javid, at der er "behov for mere data, men der bliver nu taget sikkerhedsforanstaltninger".

Israel følger trop og vil forbyde borgere at rejse mod lande i det sydlige Afrika, skriver The Guardian.

Der er endnu ikke fundet nogen tilfælde af den nye variant i Storbritannien, og det sydafrikanske udenrigsministeirum kalder Storbritanniens indrejseforbud "forhastet".

Den nye coronavariant er fundet i Hong Kong hos en person, der har været i Sydafrika. (Foto: Peter PARKS © Ritzau Scanpix)

'Alle fly bør standses'

I EU vækker den nye variant også bekymring. Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, opfordrer til, at alle fly, der er på vej fra den sydlige del af Afrika til EU-landene, bliver standset.

I et tweet fredag morgen skriver von der Leyen, at Europa-Kommissionen i "tæt samarbejde med medlemslandene vil foreslå at aktivere nødbremsen for at stoppe al flytrafik fra den sydlige afrikanske region som følge af den coronavariant, der vækker bekymring, B.1.1.529".

Det er op til myndighederne i de enkelte medlemslande at beslutte, om der skal indføres et indrejseforbud eller ej.

Kort efter von der Leyens udmelding meddelte den italienske sundhedsminister, at Italien har forbudt fly fra de seks afrikanske lande.

- Vores forskere undersøger den nye B.1.1.529 variant. I mellemtiden vil vi indføre den størst mulige forsigtighed, siger Roberto Speranza.

Også Tjekkiet og Holland har indført forbud mod fly fra de seks lande.

I Tyskland er det kun tyske statborgere, der får lov til at komme ind i landet, hvis de har opholdt sig i Sydafrika.

Den nye variant har fået en række lande til at indføre indrejseforbud for seks lande i det sydlige Afrika. (Foto: SIPHIWE SIBEKO © Ritzau Scanpix)

Konkurrence blandt nye varianter

Det er endnu for tidligt at sige, om den nye variant er mere smitsom end de varianter, vi i forvejen kender til.

Det vurderer Christian Morberg Wejse, der er lektor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

Men varianten kan være mere problematisk, fordi den indeholder flere mutationer i det såkaldte spike-protein, end vi tidligere har set:

- Bekymringen er, at det er en variant, der er bedre til at undvige immunforsvaret, så én der er tidligere smittet eller vaccineret i højere grad kan blive smittet.

Det er spike-proteinet, der stikker ud som stænger af overfladen på et coronavirus og fungerer som en nøgle til at komme ind i kroppens celler.

- Vi har hele tiden nye varianter. Om de får en betydning, kommer an på, om de er mere smitsomme, og om kan udkonkurrere de andre varianter, der findes, vurderer Christian Wejse.

- Lige nu har ingen varianter været i stand til at udkonkurrere den ekstremt smitsomme deltavariant.

WHO skal i dag tage stilling til, om varianten skal have et navn fra det græske alfabet ligesom alfa- og deltavarianten har fået tildelt.

FacebookTwitter