Ny dansk overborgmester i Rostock: Jeg skal til Danmark som noget af det første

Rostocks nye borgmester Claus Ruhe Madsen, vil tage over grænsen for at søge inspiration på især to områder, siger han.

For første gang nogensinde har en person uden tysk statsborgerskab overtaget overborgmesterposten i en tysk storby. Løsgængeren Claus Ruhe Madsen er blevet valgt som overborgmester. (Foto: BERND WUESTNECK © Scanpix)

- Det er alt for vildt det her.

Sådan lyder det fra Rostocks nye overborgmester, da DR har ham med live i DR Syds morgenradio.

For første gang nogensinde har en person uden tysk statsborgerskab overtaget overborgmesterposten i en tysk storby.

Billede fra søndag den 16 juni, hvor indbyggerne i Rostock valgte Claus Ruhe Madsen. Han og hans støtter følger de første resultater, der tikker in på mobilen om vælgernes valg. (Foto: BERND WUESTNECK © Scanpix)

Claus Ruhe Madsen hedder manden, der nu har skrevet historie.

En 46-årig dansk møbelhandler, der er stillet op som løsgænger i den store tyske havneby med cirka 200.000 indbyggere ved Østersøen.

I går fik Claus Ruhe Madsen 57,1 procent af stemmerne i sidste runde af overborgmestervalget og slog dermed den nærmeste rival fra venstrepartiet Die Linke.

De danske rødder har fyldt noget

Claus Ruhe Madsen har boet i Tyskland i 26 år, og han ligner langt fra en traditionel tysk politiker. Han er under valgkampen blevet kendt for at cykle rundt på en ladcykel, hvor han blandt andet har delt pølsehorn ud til vælgerne.

DR mødte Claus Ruhe Madsen inden valget. Se videoen her.

Politisk har han især fokus på miljø, erhvervsliv og digitalisering. Og målet er, at modernisere Rostock og det kræver en tur til Danmark hurtigst muligt.

- Danmark er dygtig til digitalisering og moderne forvaltning, så der kan vi lære noget i Rostock. Jeg har lovet vælgerne, at jeg vil snakke med danskerne om, hvordan vi i Rostock kan gøre det bedre på de to områder, siger han.

Og de danske rødder har da også fyldt noget i valgkampen.

Claus Ruhe Madsen er Rostocks nye overborgmester. Han har boet i Tyskland i 26 år. (Foto: Bernd Wüstneck © Scanpix)

- For mange har det betydet noget, at jeg har meldt ud, at jeg vil arbejde tættere sammen med Danmark. Det er dejligt, at borgerne valgte mig. Det kan godt være, jeg er født 150 kilometer væk, men det er jo stadig tættere på Rostock end 98 procent af alle tyskerne, fortæller Claus Ruhe Madsen.

Korrespondent: En stor mundfuld

Selvom Rostock er en by, der oplever fremskridt økonomisk og i erhvervslivet, så er den også på mange områder fanget i fortiden.

Derfor kan det blive en udfordring for Claus Ruhe Madsen at modernisere i den grad, han ønsker. Det fortæller DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.

- Det er en støvet, gammel forvaltning, Claus Ruhe Madsen vil modernisere. I Rostock er det ligesom i mange andre tyske byer ikke atypisk, at man kun kan sende dokumenter til kommunen via brev eller fax, eller at man skal møde op og vente i timevis, og det er en stor mundfuld at lave om på sådan et system.

- Selvom han har viljen til at forandre, så kan han komme til at stå lidt alene, fordi han som selvstændig erhvervsdrivende ikke har foden helt indenfor i Rostocks politiske system. Han skal samarbejde med andre politikere og en borgerrepræsentation, der er vant til det gamle, rigide system, og som ikke nødvendigvis vil kæmpe mod det, de er vant til, siger Michael Reiter.

Dog viser de mange stemmer på Claus Ruhe Madsen et ønske om forandring i befolkningen, og måske kan det ønske være med til at skabe en større vilje til at modernisere.

Får flere tusind kollegaer

Udover en tur til Danmark skal Claus Ruhe Madsen som noget af det første også på gaden en tur:

- Jeg skal ud og tage valgplakater ned. Jeg er så træt af at kigge på mig selv. Jeg har også omkring 1.200 mails liggende, så dem skal jeg lige have læst, men mon ikke indholdet i dem nærmest er det samme, siger han.

Ifølge Claus Ruhe Madsen skal byens skoler digitaliseres, plastservice skal ud af byen, og han mener også, at der skal bygges et teater, være bedre kollektiv trafik og flere cykelstier.

Han fortæller også, at han får omkring 2.500 kollegaer på rådhuset, og at han lige skal vænne kollegaerne til, at fra nu af, er man "dus" med hinanden.

Til spørgsmålet om hvorvidt han kunne tænke sig at være borgmester i en dansk by på et tidspunkt, slår Claus Ruhe Madsen over i grin og svarer :

- Jeg tror, jeg er blevet alt for tysk! Men det kunne da være hyggeligt at være borgmester på Bornholm.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk