Ny dokumentar: Svindel med antallet af elever på danskstøttede skoler i Afghanistan

DR Dokumentar har besøgt en række af de skoler, som Danmark støtter i Afghanistan. Og flere steder finder de langt færre elever, end hvad der skulle være.

På denne skole i den afghanske Nangarhar-provins skulle der gå 1700 drenge. Virkeligheden er dog en anden, viser ny DR Dokumentar. (Foto: © DR Dokumentar)

Danske soldater kæmpede i 12 år mod Taliban i Afghanistan. For to år siden sluttede kampen med våben, men Danmark er fortsat tilstede i landet, nu med massiv støtte til genopbygning- særligt til skoler.

Danmark har brugt en milliard kroner på skoler i Afghanistan. Resultater er 270 skoler, som er helt eller delvist finansieret af danske støttekroner.

Skiftende ministre og politikere har gang på gang fremhævet skolerne som et af de vigtigste resultater af det danske engagement i Afghanistan.

- Jeg er stolt af, at der er otte millioner afghanere, der nu får uddannelse, 40 procent af dem kvinder, mod ingenting før, sagde for eksempel Lars Løkke Rasmussen i august 2013.

Langt færre elever end på papiret

DR Dokumentar har undersøgt, hvordan det egentlig går med de skoler, som Danmark har finansieret. Og flere steder ser det langt fra ud, som man kunne ønske sig.

DR Dokumentar har allieret sig med journalister i Afghanistan, der besøger skoler der er støttet af Danmark.

Og på skole efter skole, som journalisterne besøger, er der langt færre elever, end hvad der officielt skulle være.

Det er blandt andet tilfældet på den dansk-støttede Soor Dadh Skole i Nangarhar-provinsen.

Her går der officielt 1700 elever – men da DR Dokumentars reporter møder op på skolen, er det svært at se, at der skulle være så mange elever. En lærer fortæller da også, at der reelt kommer 6-700 elever på skolen hver dag.

Udbredt svindel med antallet af elever

Ifølge den amerikanske regerings ledende tilsynsmyndighed for genopbygningsarbejdet i Afghanistan, SIGAR, er det ikke usædvanligt, at finde langt færre elever på skolerne, end hvad tallene siger.

Officielt går otte millioner børn i skole i Afghanistan. Men det tror tilsynsmyndigheden ikke på.

- Tror du, at man kan stole på de officielle tal for, hvor mange elever, der er indskrevet på de afghanske skoler?

- Nej, det kan man ikke. Du er indskrevet på en afghansk skole, hvis du har været tilstede én gang i løbet af de sidste tre år. Så du kan forsvinde i tre år og stadig være indskrevet, fortæller John F. Sopko, generalinspektør for SIGAR til DR Dokumentar.

Spøgelseselever betyder mere støtte

DR Dokumentars journalister besøger blandt andet også skolen Warthebalaqi i Kunduz-provinsen. Her skulle der gå over 600 elever. Men da DR Dokumentar kommer på besøg, er der kun nogle få elever til stede.

- Nogle gange kommer der ikke lærere på skolen og så mister eleverne lysten, fortæller lærer Mohammed Adel på Warthabalaqi Skolen i dokumentaren.

Ifølge John F. Sopko dækker problemet med eleverne, der kun findes på papiret, over omfattende svindel.

- Der er et incitament til bare at opfinde et antal indskrevne børn, for pengene fra midlerne fra vesten udmøntes efter antallet af børn, der går i skole. Så man kan overdrive antallet af børn for at få flere midler til sin skole.

- Er det dét, vi ser i Afghanistan?

- Ja, det mener jeg, siger John F. Sopko.

Ifølge SIGARs oplysninger er det mere realistisk, at fire millioner børn rent faktisk går i skole i Afghanistan -halvt så mange, som de officielle tal siger.

Udenrigsminister: Vi tager problemet alvorligt

Udenrigsminister Kristan Jensen, der er den øverste ansvarlige for den danske bistand til Afghanistan, har ikke ønsket at stille op til et tv-interview til dokumentaren.

Men han skriver i en mail til DR Dokumentar, at han godt er klar over problemet med elever, der ikke dukker op på skolerne – de såkaldte spøgelseselever.

- Vi tager problemet meget seriøst, og vi slår konsekvent ned, hvis vi har mistanke om korruption eller misbrug af danske midler. Samtidig har vi sammen med en række andre internationale donorer rejst problemet med spøgelseselever over for den afghanske regering, skriver udenrigsminister Kristian Jensen.