Ny forgiftning i England: Vask dit tøj og saml ikke noget op

Det helt store beredskab er igen kørt i stilling, efter et par er blevet udsat for nervegift.

Politiet har afspærret flere områder i byerne Amesbury og Salisbury, hvor det forgiftede par menes at have været. (Foto: © GEOFF CADDICK, Scanpix)

Myndighederne insisterer på, at der ikke er nogen generel sundhedsrisiko for befolkningen i området omkring byen Amesbury i det sydlige England, hvor to personer er blevet udsat for nervegiften Novichok.

Men samtidig siger politiet, at man ikke skal samle noget op, som man ikke ved, hvad er.

Englands sundshedsstyrelse opfordrer til, at de lokale skal vaske deres tøj og andre effekter - og efterfølgende smide dem ud - hvis der er den mindste mistanke om kontakt med et ukendt stof.

De to forgiftede personer - et kærestepar på 44 og 45 år - befinder sig i en kritisk tilstand, efter de pludselig blev syge i weekenden.

Amesbury ligger kun 13 kilometer nord for Salisbury, hvor den tidligere russiske spion Sergej Skripal og hans datter Julia Skripal blev forgiftet med Novichok tidligere i år.

Færden kortlægges

Politiet kan endnu ikke sige, om de to tilfælde af forgiftning med nervegiften, som er udviklet i Rusland, er forbundet.

Men det "helt klart" en af teorier, som efterforskerne undersøger i øjeblikket, siger assisterende politikommissær Neil Basu.

Avisen The Sun oplyser, at politiet foreløbig antager, at det forgiftede kærestepar uforvarende er kommet i kontakt med en beholder, som blev brugt i forbindelse med angrebet mod Sergej og Julia Skripal.

Myndighederne er derfor gået i gang med minutiøst at kortlægge kæresteparrets færden i tiden før, de blev syge.

Man har blandt andet afspærret en baptistkirke i Amesbury, hvor den forgiftede mand deltog i et grillarrangement i lørdags.

Politifolk bevogter Amesbury Baptist Centre, som det forgiftede par besøgte, kort tid før de blev syge. (Foto: © Matt Dunham, Scanpix)

Senere i dag mødes den britiske regerings særlige sikkerhedsudvalg - Cobra-udvalget - der kun indkaldes i ekstraordinære situationer.

Som en zombie

De forgiftede er en mor til tre på 44 år og en mand på 45 år. De er begge en del af det lokale misbrugsmiljø, og politiet troede oprindeligt, at de havde indtaget farlige eller forurenede stoffer.

En ven til den 45-årige mand fortæller, at manden pludselig begyndte at "lave mærkelige lyde og opførte sig som en zombie."

29-årige Sam Hobson var sammen med den forgiftede mand, da han pludselig begyndte at opføre sig underligt. (Foto: © HENRY NICHOLLS, Scanpix)

Kæresteparret er indlagt på det samme hospital i Salisbury, som tidligere i år behandlede Sergej og Julia Skripal.