Ny forskning: Peanuts til spædbørn forebygger allergi

Hvis spædbørn får kværnede peanuts, vil det kunne hjælpe dem til at undgå at udvikle allergi senere i livet.

I gruppen af småbørn som undgik peanuts, fik 18,6 procent af børnene peanutallergi, mens kun 4,8 procent fik det i gruppen, som spiste peanuts. (Foto: al62 © (c)Scanpix)

Hvis spædbørn får små mængder af kværnede peanuts, vil det kunne hjælpe dem til at undgå at udvikle allergi senere i livet, viser nye forskning.

De nye forskningsresultater, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet New England Journal of Medicine, har fået de globale sundhedsmyndigheder til at genoverveje regelfaste råd om, at spædbørn bør undgå visse fødevarer.

- Hvis peanuts hurtigt bliver en del af diæterne hos spædbørn, som er i overhængende fare for at udvikle peanutallergi, så bliver risikoen for peanutallergi reduceret indtil de er seks år, skriver tidsskriftet.

- Og det er uanset om de holder op med at spise peanuts i et år, når de er fem.

Over tusind børn undersøgt

Resultaterne er en opfølgning på epokegørende forskningsresultater sidste år.

Her indgik over 600 børn i de såkaldt Leap-undersøgelser af peanutallergi hos små børn.

Studiet viste, at babyer i højrisikogruppen, der spiste peanuts, når de var 11 måneder, i langt højere grad undgik peanutallergi som femårige, end børn der undgik peanuts.

  • Fakta
  • Den nye forskning, der kaldes Leap-on undersøgelserne, omfatter 550 børn.
  • Overordnet viser undersøgelserne en relativ reduktion på 74 procent af peanutallergi hos dem, som fik peanuts, når man sammenholder dem med gruppen, som ikke undgik peanuts.
  • I gruppen, som undgik peanuts, fik 18,6 procent af børnene peanutallergi, mens kun 4,8 procent fik det i gruppen, som spiste peanuts.
  • Forskningen har medført opfordringer til sundhedsmyndighederne om at ændre de officielle anbefalinger i flere lande om børns diæter på området.
  • Myndighederne fraråder mange steder forældre at give nødder til spædbørn og småbørn - især hvis børnene lider af eksem.
  • Kilde: Ritzau

/ritzau/AFP