Ny fransk lov: Fra i morgen kan arbejdere ignorere chefens opkald

Ny arbejdsmarkedslov sikrer 'evigt-online' ansatte mod at brænde ud.

En ny lov skal sikre franske arbejdere retten til at slukke for elektronikken i deres fritid og dæmme op for en 24/7-arbejdskultur. (Foto: Ibraheem Abu Mustafa © Scanpix)

Fra i morgen, 1. januar, kan franskmændene med god samvittighed slukke telefonen og holde helt fri, når de ikke er på arbejde.

Det skriver blandt andre The Guardian.

En ny lov i Frankrig forpligter virksomheder med mere end 50 ansatte til at definere regler, der giver deres ansatte ret til at ignorere opkald og mails i deres fritid.

Loven forbyder ikke ansatte at tjekke mails, men den lægger op til, at virksomheder frivilligt får lavet en politik på området, der gør det muligt for de ansatte at lukke helt ned, når de har fri - i op til 11 timer i døgnet.

Overforbrug af elektronisk kontakt med arbejdet uden for arbejdstiden har fået skyld for alt fra at give problemer i parforholdet til søvnløshed, der kan få de ansatte til at brænde helt ud.

Problemet er, at de ansatte ikke er sikre på, hvornår det er i orden at ignorere mails og opkald.

De nye regler skal dæmme op for en arbejdskultur, hvor de ansatte er 'evigt-online', og hvor de arbejder gratis i fritiden, siger Xavier Zunigo, der er ekspert i det franske arbejdsmarked:

- Der er en reel forventning om, at virksomhederne vil bruge retten til at 'logge ud' som en beskyttende foranstaltning, siger han.

Ingen sanktioner

Flere store virksomheder, herunder forsikringsselskabet Axa, har allerede taget de første skridt for at begrænse arbejde i fritiden.

Men for de arbejdspladser, som ikke definerer en 'offline-politik' for deres ansatte, vil der ikke være nogen sanktioner.

En undersøgelse offentliggjort af en fransk forskergruppe viste i oktober, at mere end en tredjedel af franske arbejdere bruger deres digitale enheder, herunder smartphones, til at arbejde i fritiden.

Omkring 60 procent af arbejderne gik ind for at få lavet regler, der afklarer deres rettigheder.

En arbejdsuge i Frankrig er 35 timer.

Facebook
Twitter