Ny hjemmeside: Anmeld en østeuropæer

På en ny hjemmeside kan hollændere klage over polakker, rumænere og bulgarer, som er en "pestilens" for Holland. Østeuropæere føler sig krænkede.

Tusinder polakker, rumænere og bulgarer arbejder i Holland - ofte i gartneribranchen. (Foto: Ton Koene © Scanpix)

- Har du problemer med EU-borgere fra Central- og Østeuropa? Eller har du mistet dit job til en polak, en bulgarer eller en rumæner? Så vil vi gerne høre fra dig!

Sådan står der på forsiden af en ny hollandsk hjemmeside. På dansk hedder den "Hotline for Central- og Østeuropa".

Skrald og alkohol

Her kan hollændere anmelde forurening, problemer med boligmangel eller konkurrence på arbejdsmarkedet forårsaget af polakker, rumænere og bulgarer.

- Vi vil have et ordentligt billede af gener fra Central- og Østeuropæere omkring kriminalitet, alkoholmisbrug, henkastning af skrald, narkomisbrug og prostitution, siger Ino van den Besselaar, medlem af det hollandske parlament for Frihedspartiet.

14.000 klager

Det stærkt højreorienterede parti, med den omstridte politiker Geert Wilders i spidsen, står bag hjemmesiden. Og over 14.000 har efter halvanden dag allerede indsendt deres klage.

- Klagerne strømmer ind. Det viser, at folk har et stort behov for at fortælle deres historie, mener Ino van den Besselaar.

Kamp mod østeuropæisk arbejdskraft

Wilders har i flere år kæmpet mod, at det hollandske arbejdsmarked åbnede op for andre EU-borgere.

Polakker må frit rejse til Holland og andre lande i Unionen, mens bulgarere og rumænere, som er nyere medlemmer af EU, får fri adgang fra 2014. Og der er mellem 200.000 og 350.000 central- og østeuropæere i Holland, vurderer Frihedspartiet.

"Ondsindet"

I Polen, Rumænien og Bulgarien har hjemmesiden vakt stor forargelse:

- Den er ondsindet og ubegrundet, og den skader en rolig og fornuftig debat, siger en talsmand for Polens ambassade i Holands hovedstad Den Haag.

EU undersøger

Frihedspartiet fortsætter med at indsamle klager indtil juli. Så bliver resultaterne sendt til den hollandske socialminister.

Imens vil Europa-Kommissionen nu undersøge, om hjemmesiden stemmer overens med Unionens love.

Facebook
Twitter