Ny islandsk regering klar i morgen

Den nye islandske regering ventes klar i morgen. Den skal ledes af den 66-årige Johanna Sigurdardottir. Hun bliver verdens første homoseksuelle statsleder.

Islands kommende statsminister Johanna Sigurdardottir. (Foto: © Ints Kalnins, Scanpix)

Der bliver skrevet historie senere på ugen, når Johanna Sigurdardottir efter al forventning bliver ny islandsk statsminister.

Den 66-årige socialdemokrat er nemlig - foruden at blive den første kvindelige statsminister i Island - åbent lesbisk, og lever i fast parforhold med en anden kvinde. Hun bliver verdens første homoseksuelle statsleder. Sigurdadottirs socialdemokrater ventes at danne regering med venstresocialisterne - de grønne

Erfaren politiker

Forhandlingerne om at danne samlingsregeringen ventes at være færdige i morgen, siger Sigurdardottir.

Johanna Sigurdardottir er en af Islands mest erfarne politikere. Hun har i tre dage forhandlet med de Venstre-Grønne om overtagelsen af regeringsmagten, efter at landets konservative statsminister, Geir Haarde fra Selvstændighedspartiet, i mandags opgav at fortsætte regeringssamarbejdet med Socialdemokraterne.

Den nye regering, som støttes af Fremskridtspartiet, skal sidde frem til et valg, der formentlig skal holdes i maj. Den afgåede statsminister Geir Haarde udskrev valg forleden, men det er ikke længere gyldigt, efter at regeringen valgte at træde tilbage.