Ny Labour-leder får blandet modtagelse

Jeremy Corbyns største opgave bliver at samle et splittet Labour-parti, lyder det i flere reaktioner på dagens valg.

Jeremy Corbyn vandt en overvældende sejr ved Labours formandsvalg tidligere i dag. (Foto: Andy rain © Scanpix)

Den 66-årige Jeremy Corbyn løb med 59,5 procent af stemmerne, da Labour i dag skulle vælge deres nye leder.

Sejren varsler en tilbagevenden til "Old Labour", den venstreorienterede politik, der blev ført af Labour, før Tony Blair i 1990'erne drejede partiet mod højre.

Det vækker glæde hos flere Twitter-brugere, her forfatter og miljøaktivist, George Monbiot.

Ingen nem opgave

Men det er ikke en valgsejr uden udfordringer. Corbyn står nemlig over for et splittet Labour, hvor ikke alle er fortalere for en venstredrejning af partiets politik.

Tidligere Labour-formand Ed Miliband sender den nye formand sine lykønskninger, men slår samtidig fast, at Corbyn står over for en "stor opgave", nemlig at samle det splittede parti. Det samme var temaet i lykønskningen fra Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon.

- Jeremy Corbyn bliver leder af et parti, der er præget af splittelse og bitterhed, siger hun ifølge BBC.

Sejr førte til afsked

Splittelsen i Labour kom også tydeligt til udtryk, så snart valget var afgjort.

Jamie Reed, tidligere sundhedsordfører for Labour, trak sig fra sin politiske stilling umiddelbart efter, at Corbyn blev udråbt til ny formand.

UKIP: Stem på os

Fra Irland lyder der til gengæld lykønskninger fra Sinn Fein-partiet, hvor formand Gerry Adams kalder Jeremy Corbyn for "en god ven af Irland".

- Jeg ønsker ham alt godt i hans nye og udfordrende rolle som leder af det britiske Labour-parti, lyder det ifølge BBC fra Sinn Fein-lederen.

Formand for det det indvandrings- og EU-kritiske UKIP er til gengæld mindre begejstret for valget af den nye formand.

Tilsvarende hårde ord får den nye partiformand med fra den britiske forsvarsminister, Michael Fallon, som kalder Labour for en trussel mod både nationens, økonomiens og de britiske familiers sikkerhed.

- Om det så handler om at svække vores forsvar, hæve skatterne på arbejde og indtjening, påtage sig mere gæld og sociale ydelse eller skubbe priserne i vejret ved at trykke flere penge, så vil Jeremy Corbyns Labour-parti skade det arbejdende folk. Dette er et meget alvorligt øjeblik for vores nation, siger ministeren i en udtalelse til BBC.

Jeremy Corbin fik flere stemmer ved dagens valg end de resterende tre kandidater fik tilsammen.