Ny lov i Rusland vil gøre vold i hjemmet mindre kriminelt

Russisk kvinderetsforkæmper kritiserer et lovforslag, som kun mangler den sidste godkendelse i parlamentet.

Underhuset i det russiske parlament, Dumaen, er ved at behandle et lovforslag om vold i hjemmet. (Arkivfoto). (Foto: © Sergei Karpukhin, Scanpix)

Det russiske parlament Dumaen er ved at behandle et nyt lovforslag, som vil tillade, at man engang imellem kan være voldelig mod sin partner eller sit barn derhjemme.

I den kommende uge skal Dumaen for tredje gang stemme om lovforslaget. Da Dumaen stemte første gang, fik lovforslaget 368 stemmer for og én stemme imod. Et enkelt parlamentsmedlem valgte ikke at stemme.

Straffen er bøder og samfundstjeneste

Ifølge lovforslaget handler det om voldelige episoder i familien, hvor offeret ikke efterfølgende skal behandles på hospitalet eller melde sig syg fra arbejde.

Første voldelige episode skal ifølge forslaget højest kunnes straffes med bøder på op til 30.000 rubler (omkring 3.500 kroner), samfundstjeneste eller op til 15 dage i fængsel, skriver det russiske medie Meduza.

Hvis man flere gange bliver meldt for vold derhjemme, vil det dog stadig kunne udløse en længere fængselsstraf.

Kvinderetsforkæmper kritiserer lovforslag

Kvinden bag lovforslaget er den konservative politiker Jelena Mizulina, som også var med til at udarbejde Ruslands lov om homoseksuelle.

Ifølge avisen The Moscow Times har hun tidligere udtalt, at folk ikke bør blive stemplet som kriminelle på grund af et enkelt dask mod et familiemedlem. Og at staten ikke bør blande sig for meget i familieanliggender.

Lovforslaget har mødt stor kritik fra russiske kvinderetsforkæmpere. Blandt andet fra formanden for organisationen Russiske Kvinders Rettigheder, Alyona Popova, der på sin Facebook-side skriver, at lovforslaget vil gøre kvinder og børn, der har været udsat for vold, mere sårbare.

Ifølge russiske myndigheder foregår 40 procent af Ruslands voldelige hændelser i familien. 36.000 kvinder bliver slået af deres partner hver dag, og 26.000 børn om året bliver slået af deres forældre.

Når Dumaen har vedtaget lovforslaget, skal det videre til parlamentets overhus og godkendes af præsident Vladimir Putin.