Ny måling: Nu vil et flertal af briterne blive i EU

Mange briter er både skuffede og bekymrede over brexit-forhandlingerne, siger DR's London-korrespondent.

Brexit-spørgsmålet blive ved med at skabe debat i Storbritannien. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Det sendte chokbølger gennem hele Europa, da et flertal af de britiske vælgere for godt to år siden stemte ja til at trække Storbritannien ud af EU-samarbejdet.

Men nu viser en ny analyse, at 53 af procent briterne ønsker, at Storbritannien skal blive i unionen.

Ved valget i juni 2016 stemte 51,9 procent af de stemmeberettigede ja til at forlade EU. Stemmeprocenten lå på 72,2 procent.

Det holdningsmæssige skift er baseret på et gennemsnit af en række forskellige meningsmålinger samt oplysninger fra det nationale statistikkontor.

Her kan man ifølge avisen The Observer se, at 112 af de valgkredse, hvor et flertal af vælgerne stemte ja til brexit, nu har ændret kurs.

Og ifølge analysen - der er blevet bestilt at en brexit-kritiske organisation 'Best for Britain' og 'Hope Not Hate', der kæmper mod racisme - er det især blandt de vælgere, der støtter det britiske socialdemokrati, Labour, at kursændringen er størst.

Skuffelse og bekymring

Ifølge DR’s Storbritannien-korrespondent, Kim Bildsøe Lassen, er det først og fremmest usikkerheden omkring Storbritanniens fremtidige forhold til EU, der er skyld i, at et flertal af briterne nu ønsker at blive i unionen.

Forhandlingerne kører nemlig ikke så smurt, som mange i både Storbritannien og EU havde håbet på. Og selvom briterne formelt set skal forlade unionen den 29. marts 2019, er der fortsat mange vigtige spørgsmål, der endnu ikke er blevet afklaret.

- Mange af dem jeg kender, som stemte for at forlade EU, er bekymrede og dybt skuffede. Det tror jeg også, man kan aflæse af tallene, siger han og peger på, at Pundet eksempelvis er faldet ganske markant i den seneste tid, siger Kim Bildsøe Lassen.

- Det har de briter, der har holdt sommerferie uden for landets grænser, kunnet mærke. Derudover har det vist sig, at de politikere, der bakkede op om brexit og som sagde, at det hele ville blive nemt, og at økonomien ville blomstre, ikke havde ret. Det er der mange, der er begyndt at reagere på, forklarer han.

Den britiske premierminister, Theresa May, vil nu selv stå i spidsen for brexit-forhandlingerne. (Foto: pool © Scanpix)

Pres på politikerne

Selvom et flertal af briterne nu ønsker at blive i EU, så får det umiddelbart ingen konsekvenser for de igangværende brexit-forhandlinger, vurderer DR’s London-korrespondent.

- Regeringen vil fastholde, at der var en afstemning, og at man skal følge det afstemningsresultat. Men det er klart, at målingen vil give masser af medvind til det stigende antal briter, som mener, at der skal være en ny afstemning, siger han.

Samtidig vil det øge presset på den britiske regering og ikke mindst premierminister Theresa May, som nu har overtaget pladsen som Storbritanniens hovedforhandler.

- Hvis parlamentsmedlemmerne kan mærke, at deres vælgere er begyndt at mene noget andet, så vil kravet til, at regeringen får landet en god aftale, blive vanvittigt stort, siger Kim Bildsøe Lassen.