Ny medicin giver HIV-patienter et næsten normalt liv

Medicinen har færre bivirkninger og bekæmper sygdommens mulighed for at blive resistens.

I begyndelsen af 90'erne døde over 200 personer om året af aids i Danmark. Sidste år var det tal bragt ned på tre. (Foto: Chaiwat Subprasom © Scanpix)

Unge mennesker med HIV lever i langt højere grad et normalt liv i dag end tidligere.

Det viser et nyt studie fra the University of Bristol i Storbritannien, skriver BBC.

Forskerne bag studiet forklarer succesen med den nye medicin, der det seneste årti er blevet mere udbredt. Medicinen har færre bivirkninger og er blevet bedre til at forebygge, at virussen kopierer sig selv.

Det gør det blandt andet vanskeligere for virussen at blive resistent over for medicinen.

Forskerne har blandt andet set på dødsraten de første tre år, efter behandlingen er begyndt. Her har de fundet ud af, at der er færre mennesker, der er døde, hvis de begyndte behandlingen mellem 2008 og 2010 sammenlignet med folk, der begyndte behandling mellem 1996 og 2007.

I begyndelsen af 1990'erne døde over 200 personer om året af aids i Danmark. Sidste år var det tal bragt ned på tre. Det viser tal, som Danske Regioner har trukket fra Statens Serum Institut (SSI). Man taler om aids, når en HIV-smittet persons immunforsvar er blevet så svækket, at der kommer en alvorlig følgesygdom til HIV-infektionen.

Ifølge studiet er det dog vigtigt, at behandlingen med den nyere medicin begynder i en ung alder for at opleve den fulde effekt.

Stor medicinsk præstation

Jimmy Isaacs er 28 år og blev smittet med HIV for tre år siden af en tidligere partner.

Lige siden har han taget tre slags medicin hver dag klokken 18.00 og skal fortsætte med det resten af hans liv.

I begyndelsen frygtede han medicineringen, fordi han ikke kendte til de seneste års forbedringer.

- Jeg havde hørt en masse dårlige historier om medicin fra 1990'erne, men da jeg undersøgte det, gik det op for mig, at medicinen fuldstændig har ændret sig, siger han til BBC.

I dag er der nærmest ingen forskel på hans liv inden HIV-sygdommen og nu.

- Mit helbred er fuldstændig fint. Jeg spiser og drikker sundt. Min sygdom påvirker ikke mit job, og det har heller ikke påvirket mit sociale liv, siger han.

Ifølge professor Helen Stokes-Lampard, der er formand for The royal college of General Practitioners, der er en britisk forening for almen medicin, er det en stor medicinsk præstation, at HIV-patienter i dag lever længere end tidligere.

- Vi håber, at resultaterne af studiet for alvor vil fjerne de sidste fordomme, der er forbundet med HIV og forsikre, at patienter med HIV kan leve et langt og sundt liv uden at opleve problemer med at få et arbejde eller - i lande hvor det er nødvendigt - have adgang til behandling, siger hun.