I gennemsigtige kabinetter ligger ebola-patienter for døden. For i hospitalslejren i Congo bliver de isolerede.
Patienter, som er smittede med den dødelige virus, har kun 30 procent chance for at overleve. Men ny medicin kan ændre på de smittedes dårlige odds.
WHO har igangsat et forsøgsprojekt, som fokuserer på to typer af medicin. Den ene type af medicinen er sammensat af antistoffer fra blod, der stammer fra en patient, som har overlevet ebola. I den anden type har lægerne selv produceret antistofferne.
Antistof er det stof, som forsvarer kroppen mod virus og bakterier. Begge typer af behandling har haft høj succesrate.
Når man i dag behandler ebola, sørger lægerne for at patientens krop har de bedste forudsætninger, da der ikke findes nogen behandling mod ebola. Personalet er varsomme, fordi de vil undgå, selv at blive smittede
Medicinen er blevet testet siden november sidste år, og indtil videre er 90 procent af de behandlede overlevet, efter de har modtaget medicinen.
Behandlingen skal ske i tide
Siden august 2018 har over 1.800 tabt kampen mod sygdommen, men det medicinske forsøgsprojekt kan tilsyneladende stoppe udviklingen i antal smittede.
Behandlingen er meget effektiv, hvis de smittede tager til læge i tide, men der er stor modstand mod læger og medicin i regionen, fortæller Jakob Nilsson, som er professor ved The Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, Københavns Universitet.
- Hvis de smittede kommer ind tidligt og får medicin, kommer dødeligheden ned på 10 procent, hvor den normalt er 70 procent, siger Jakob Nilsson og fortsætter:
- De nye stoffer ser ekstremt lovende ud, og det bliver spændende at følge, siger Jakob Nilsson.
Ebola epidemien
I 2014 udbrød der for første gang en ebolaepidemi i Vestafrika. Sygdommen spredte sig til flere lande i regionen, og 11.300 mennesker mistede livet på grund af den - af disse var 500 sundhedsmedarbejdere.
Siden da er sygdommen blusset op igen senest i Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo), hvor over 1.800 mennesker er døde - herunder over 600 børn.
Dødstallet er vokset eksplosivt, og det sker navnlig, fordi folk ikke holder god hygiejne, og fordi de ikke går til læge, fortæller Jakob Nilsson.
En fremtid uden ebola?
I DR Congo er målet, at alle patienter skal tilbydes medicinen, der er blevet brugt i forsøgsprojektet, så sygdommen kan holdes til det absolutte minimum.
Fremtidsudsigterne for regioner, som døjer med den farlige sygdom, er gode, mener Jakob Nilsson, men det er vigtigt, at befolkningen støtter op om behandlingen.
- I de områder, hvor ebola findes, er der meget overtro og modstand mod læger, som gør det vanskeligt at behandle sygdomme i det hele taget, fortæller Jakob Nilsson og fortsætter:
- Hvis behandlingen blev brugt i Danmark, ville den være effektiv, fordi folk går til lægen, men i Congo er det et problem, siger Jakob Nilsson.