Ny østukrainsk by indtaget af prorussiske separatister

Politihovedkvarteret og rådhuset i den østukrainske by Konstantinovka er blevet besat af prorussiske separatister.

Situationen i det østlige Ukraine fortsætter med at eskalere.

Mandag morgen har prorussiske separatister klædt i grønne uniformer besat politihovedkvarteret i byen Konstantinovka, der ligger i det område af Østukraine, hvor urolighederne har været værst de seneste uger.

Det oplyser Ukraines indenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Tidligt i morges ankom 30 separatister til politihovedkvarteret og besatte det. Der er i øjeblikket forhandlinger i gang med politichefen, men vi ved ikke, hvad separatisternes krav er, siger Laryssa Volkova, talskvinde for indenrigsministeriet.

DR's korrespondent i Østukraine, Matilde Kimer, oplyser, at lokale bygger barrikader med sandsække foran politihovedkvarteret, mens "grønne mænd" bevogter indgangen.

Ifølge Reuters' fotograf i Konstantinovka er også rådhuset i byen blevet indtaget af separatisterne.

Uro mange steder

Der har samtidig været meldinger om en skudepisode ved en lufthavn nær byen Kramatorsk, hvor to personer angiveligt er blevet såret.

Ifølge BBC blev et ukendt antal personer ligelede såret i går søndag i byen Kharkiv, da fodboldfans marcherende i samlet trop med et budskab om et forenet Ukraine stødte sammen med prorussiske aktivister.

I byen Donetsk har prorussiske separatister overtaget kontrollen med en regional tv- og radiostation og beordret den til at sende russisk stats-tv.

Søndag viste den selvudnævnte borgmester i Slavjansk, Vjatjeslav Ponomarjov, de tilfangetagne OSCE-observatører i Østukraine frem for pressen. Blandt de tilfangetagne er den danske soldat og observatør John Christensen.

Vjatjeslav Ponomarjov bekræftede senere, at en delegation fra OSCE er ankommet til Slavjansk for at forhandle om frigivelsen af observatørerne. Delegationen forlod søndag aften forhandlingerne og vender tilbage mandag.

Separatister afviser at frigive observatører

Søndag aften blev den svenske observatør sat fri, da han har diabetes.

Men Stella Korosjeva, der er talskvinde for separatisterne, sagde søndag til DR Nyheder, at der ikke er planer om at frigive andre OSCE-observatører, som af prorusserne bliver anset for krigsfanger.

OSCE-observatørerne blev taget til fange fredag, da deres bus med de otte OSCE-observatører blev kapret i østlige Ukraine.

Gruppen var på mission i byen Slavjansk, der er under de prorussiske separatisters kontrol.

OSCE kalder mandag tilbageholdelsen "uacceptabel" og meddeler, at organisationen arbejder på alle niveauer for at sikre deres medarbejderes udlevering.

Se en video, af det besatte politihovedkvarter, øverst i artiklen.