Ny overgrebssag rammer amerikansk politik: 'Jeg skammer mig'

Det er virkelig skidt, siger den amerikanske præsident.

Den demokratiske senator Al Franken er blevet hovedperson i en ny sag om overgreb. (Foto: JASON CONNOLLY © Scanpix)

Den demokratiske senator Al Franken kommer nu med en uforbeholden undskyldning, efter at han er blevet beskyldt for at have både kysset og taget på radioværten Leann Tweeden uden hendes samtykke.

Det skriver han i en pressemeddelelse, som han har delt på Twitter.

- Jeg respekterer kvinder. Jeg respekterer ikke mænd, som ikke gør det. Og jeg skammer mig over, at mine egne handlinger har givet folk en god grund til at tvivle på, at jeg gør det.

Episoden fandt sted under en rejse til Mellemøsten i 2006.

Her skulle Al Franken, som på det tidspunkt arbejdede som komiker og endnu ikke havde taget skridtet ind i den politiske verden, underholde de amerikanske tropper sammen med blandt andre Leann Tweeden.

Tvang sin tunge i min mund

Al Franken, som tidligere havde arbejdet som manuskriptforfatter på det populære satireprogram Saturday Night Live, havde skrevet en sketch, hvor hans egen karakter skulle kysse den karakter, som Leann Tweeden skulle spille.

Han blev ved med at insistere på, at de skulle øve den scene, fortæller Leann Tweeden, og til sidst gav hun efter.

- Vi tog replikken, der førte op til kysset, og så tog han fat om mit baghoved, maste sine læber mod mine, og på en meget aggressiv måde tvang han sin tunge ind i min mund, forklarer hun.

- Jeg følte mig frastødt og krænket.

Undskyld til alle

Under turen blev der også taget et billede af Al Franken, der prøvede at tage en sovende Leann Tweeden på brysterne.

https://twitter.com/LeeannTweeden/status/931176738586890241?ref_src=twsrc%5Etfw

Og det undskylder den demokratiske senator nu for.

- Jeg ved ikke, hvad jeg tænkte på, da jeg fik taget det billede. Og det er også ligegyldigt. Der er ingen undskyldning for det. Når jeg ser det nu, føler jeg mig frastødt over mig selv. Det er ikke sjovt, skriver han og giver en uforbeholden undskyldning til blandt Leann Tweeden og andre, der har støttet ham.

Han skriver, at han ikke kan huske den pågældende episode, hvor de skulle øve sketchen. Men det er underordnet, understreger han.

- Jeg forstår, hvorfor vi bliver nødt til at lytte til kvinderne og tro på deres oplevelser.

'En mandeverden'

Sagen kommer i kølvandet på Harvey Weinstein-skandalen, der har sat fokus på, hvordan især mænd bruger deres magt til at forgribe sig på kvinder og tvinge dem til sex.

I den seneste tid er søgelyset blevet rettet mod det politiske liv i USA, og tidligere på ugen var der en høring i den amerikanske Kongres om, hvordan man kan undgå sexchikane i Washington D.C.

Det sker, efter at flere kvindelige politikere er stået frem med historier om, hvordan kulturen i den amerikanske hovedstad er præget af sexchikane og manchauvinistiske kommentarer.

- Det er en mandeverden, sagde det tidligere kongresmedlem Mary Bono, da hun skulle beskrive arbejdsklimaet i Kongressen.

Høringen har ført til, at politikerne nu skal modtage obligatorisk træning i at undgå chikane og diskrimination på arbejdspladsen.

Trump: Virkelig skidt

Den amerikanske præsident, republikaneren Donald Trump, er selv blevet beskyldt for at have forgrebet sig på kvinder – blandt andet med sin ”grab them by the pussy”-kommentar, der kom frem under sidste års præsidentvalgkamp.

Han blandede sig dog i går i sagen på Twitter, hvor han skrev, at billedet af Al Franken er ”virkelig skidt”.

- Det siger mere end tusinde ord. Hvor befinder hans hænder sig i billede 2, 3, 4, 5 & 6, når hun sover?, skrev han.

Præsidenten har dog selv nægtet at udtale sig om den republikanske Roy Moore, der stiller op til Senatet i delstaten Alabama for Donald Trumps parti.

Republikanerne Roy Moore, der går efter at blive valgt til Senatet, er blevet beskyldt for blandt andet voldtægtsforsøg. Han afviser selv alle anklagerne. (Foto: DREW ANGERER © Scanpix)

Roy Moore er blevet beskyldt for at have prøvet at voldtage flere kvinder, og flere højtstående republikanere som Mitch McConnell, der er den republikanske flertalsleder i Senatet, har lagt pres på for, at han skal trække sig fra lokalvalget.

Roy Moore selv afviser alle beskyldningerne og har ikke tænkt sig at trække sig fra valget.

Og præsidentens talsperson, Sarah Sanders, sagde torsdag på et pressemøde, at præsidenten finder ”disse beskyldninger meget alvorlige, at de skal tages alvorligt, og at borgerne i Alabama skal have lov til at bestemme, hvem deres næste senator skal være”.