Ny overraskende forskning: Indlandsisen smelter ikke så hurtigt som frygtet

Indlandsisen smelter slet ikke så hurtigt, og de frygtede vandstigninger bliver ikke så voldsomme, som mange frygter. Det viser ny dansk forskning.

Indlandsisen på Grønland smelter hurtigt, men ny dansk forskning viser, at der er mulighed for, at udviklingen stabiliseres. (© Scanpix)

Sommeren har budt på ene dystre nyhed fra Grønland efter den anden om varmerekorder og en hastigt smeltende indlandsis, men det er langt fra sikkert, at vi er nået til et punkt, hvor vi kan forudsige, hvor hurtigt isen vil forsvinde.

Ny dansk forskning viser nemlig, at det ikke er første gang i nyere tid, at indlandsisen har været på retur, og at udviklingen formentlig vil stabilisere sig igen.

- Der er ingen tvivl om, at det vi ser lige nu er alvorligt, men der er også naturlige svingninger. Grundlæggende kommer det ikke til at gå så hurtigt, som mange ellers går og frygter, siger forsker Kristian Kjeldsen til DR Nyheder.

Sammen med kolleger fra KU, DTU og Aarhus Universitet står Kristian Kjeldsen bag den nye forskning.

Modellerne tager ikke højde for alt

Denne sommer har ellers budt på varmerekord på Grønland - i juli væltede en tsunami af smeltevand ned over Søndre Strømfjord, og for få uger siden offentliggjorde NASA satellitbilleder, der viser tøvejr på hele 97 procent af Grønland.

Men i 1990'erne var der en lang periode, hvor isen stort set ikke smeltede. Og sådan en periode kommer igen om kort tid, mener forskerne. Gruppen af danske forskere mener ikke, at de nuværende klimamodeller tager højde for det, og derfor ser de mere dystre ud.

Forskningen viser, at den voldsomme afsmeltning, vi har set inden for de seneste fem til otte år vil aftage og blive mindre markant.

- Det er ikke så alvorligt, som modellerne siger, fordi de modeller bygger på de sidste 10 års data, og vi har været i stand til at gå næsten 30 år tilbage i tiden, forklarer han.

De nuværende klimamodeller baserer sig på satellitbilleder fra de sidste ti år, hvor det har været ekstraordinært varmt, og tager derfor ikke højde for de kolde perioder, understreger han.

Se mere i TV Avisen klokken 21.00.

Facebook
Twitter