Ny rapport: 2017 var et mørkt år for kristne mindretal

En netop offentliggjort rapport viser, at det stadig er med livet som indsats at være kristen flere steder i verden. Det er især i Afrika, Mellemøsten og Asien, at kristne lever med forfølgelse og vold.

Kristne kirker er ofte et mål for islamistiske angreb i Mellemøsten og Afrika. (Foto: Up_panda © Scanpix)

Over 215 millioner af verdens kristne praktiserer i dag deres tro med livet som indsats.

Det viser en ny årsrapport fra organisationen Åbne Døre (på engelsk Open Doors, red.), der kortlægger forfølgelse af og vold mod kristne.

Rapporten er blevet offentliggjort på Christiansborg tidligere i dag under deltagelse af blandt andre udviklingsminister Ulla Tørnes (V).

Rapporten viser, at kristne mindretal især er udsat for forfølgelse i Afrika, Mellemøsten og Asien, og at næsten én ud af 12 kristne i dag bor i et område eller en kultur, hvor kristendom er ulovlig, forbudt eller strafbar.

- Vi ser igen i år en stigning af forfølgelse af kristne, og 2017 viser at være det værste år hidtil, lyder det fra Golriz Ghozati, der er konstitueret generalsekretær i Åbne Døre i Danmark.

Lige nu er det ifølge Åbne Døre to globale bevægelser, der truer de kristne mest: Udbredelsen af religiøs nationalisme i Asien og den globale, islamistiske bevægelse.

National-religiøse bevægelser vinder frem i Asien

I hele Asien ser man, at national-religiøse partier indtræder i regeringer, hvilket har været den primære årsag til den stigende forfølgelse, og Åbne Døre beskriver radikal hinduisme og budhisme som strømninger, verdenssamfundet bør holde øje med.

I Indien blev der i 2017 rapporteret om mere end 600 tilfælde af forfølgelser, men ifølge Åbne Døre er antallet formentlig langt højere, da mange ikke indrapporterer volden. Det er især den voksende Hindutva-bevægelse, der tilskrives en del af ansvaret.

Den nuværende premierminister, Narendra Modi, og hans parti Bharatiya Janata Party (BJP), hører blandt andet til bevægelsen.

Det stigende pres på de indiske kristne har givet Indien en 11. plads på årets liste.

- Vi ønsker ikke at se en lignende situation for kristne og andre minoriteter i Asien og Indien, som det er set i blandt andet Syrien og Irak, hvor kirken i dag flere steder næsten er udryddet eller lever skjul som undertrykt undergrundskirke, siger. Danmark og det internationale fællesskab må skride ind før det er for sent og sætte tros- og religionsfrihed på dagsordenen i Asien, siger Golriz Ghozati.

Den radikale islam søger nye græsgange

I 45 af de 50 lande, som er på listen, er det radikale islamiske bevægelser, som for eksempel Islamisk Stat, der står bag størstedelen af forfølgelserne.

Så sent som i slutningen af december blev en kristen kirke i Kairo angrebet under en gudstjeneste, og otte mennesker mistede livet.

Ifølge Åbne Døre vinder de radikale islamiske bevægelser fodfæste i afrikanske lande som Somalia, Kenya, Niger og Burkina Faso samt i Asien.

- I mange år har vi set radikale islamiske stater og organisationers fremmarch i Mellemøsten, og det har haft katastrofale konsekvenser for tros- og religionsfriheden og for de kristnes vilkår og eksistens. Dette års liste viser, at IS’ tilbagegang i blandt andet Syrien og Irak betyder, at IS har søgt nye græsgange i Asien i lande som Filippinerne, Indonesien og Maldiverne, siger Golriz Ghozati.

Hun håber, at den stigende opmærksomhed omkring udgivelsen af Åbne Døres World Watch List vil gavne forholdene for de forfulgte kristne.

- Verden er i dag stort set tavs omkring den store bølge af religiøs intolerance, der vælter ind over verden anno 2018. Vores primære mål er, at Danmark og resten af verden får øjnene op for vigtigheden af tros- og religionsfrihed og for den stigende for forfølgelse af kristne, som vi som organisation igen i år har været vidne til.

Disse 10 lande ligger i top, når det gælder ekstrem vold og forfølgelse mod kristne:

  • Nordkorea

  • Afghanistan

  • Somalia

  • Sudan

  • Pakistan

  • Eritrea

  • Libyen

  • Irak

  • Yemen

  • Iran

Man kan høre mere om Åbne Døre og deres nye årsrapport i programmet 'Tidsånd' på P1, der sender i morgen torsdag klokken 11 til 12.

Facebook
Twitter