Ny rapport: Over 177 klimaaktivister blev dræbt sidste år

Størstedelen af drabene er sket i Syd- og Latinamerika, ifølge international organisation.

Klimademonstration i Colombia, 2019. Det sydamerikanske land står for 60 drab på klimaaktivister sidste år. Det er mere end en tredjedel af alle drab på klimaaktivister. (Foto: © DANIEL MUNOZ, Scanpix Denmark)

At være klimaaktivist kan være med livet som indsats. Sidste år blev der nemlig dræbt mindst 177 klimaaktivister verden over - næsten én hver anden dag i året 2022.

Det viser en ny rapport fra den internationale organisation Global Witness.

Fra 2012 til 2022 er i alt 1.910 klimaaktivister blevet dræbt, ifølge organisationen.

De understreger, at antallet sandsynligvis er højere, da manglen på presse- og ytringsfrihed i flere lande forhindrer NGO'en i at få nødvendig information om klimaaktivister i landene.

  • I årevis har indfødte folk fra sydamerikanske lande demonstreret for deres hjem. Her er det i Paris i 2015 i anledning af FN's klimakonference det år. (Foto: © Lionel Bonaventure, Scanpix Denmark)
  • Dengang og den dag i dag vil de blandt andet stoppe olieboringer i de skove, de bor i. (Foto: © LIONEL BONAVENTURE, Scanpix Denmark)
  • "Indfødte områder fri for olie" og "Beskyt det hellige, beskyt vandet" står der på skiltene under deres demonstration i 2015. (Foto: © Lionel Bonaventure, Scanpix Denmark)
1 / 3

I Colombia alene blev 60 aktivister dræbt sidste år - over en tredjedel af det samlede antal dræbte i 2022. Det er suverænt det land, hvor flest blev dræbt.

Ifølge rapporten blev omkring ni ud af ti drab begået i Syd- og Latinamerika. I Brasilien blev der begået 34 drab og i Mexico 31 drab, for at nævne to andre eksempler.

- Langt de færreste af drabsmændene bliver rent faktisk dømt. Og straffriheden er med til at puste til volden rundt omkring, skriver organisationen i deres rapport. Desuden bliver flere aktivister truet eller bestukket til tavshed i flere lande, ifølge organisationen.

Angribes for at passe på skoven

Blandt de dræbte er også personer fra de indfødte befolkningsgrupper, der lever i og omkring Amazonas-regnskoven. I alt er 39 mennesker fra de områder blevet dræbt.

Ifølge Global Witness er de indfødte folk især i risiko for at blive dræbt af folk fra illegale minearbejdere og skovhuggere.

- Forskning viser gang på gang, at de indfødte folk er de bedst egnede til at passe på skovene, og derfor spiller de en fundamental rolle i at afbøde konsekvenserne af de menneskeskabte klimaforandringer, siger chefrådgiver i Global Witness, Laura Furones.

En indfødt aktivist med et skilt med teksten "Stop med at dræbe os". (Foto: © Eraldo Peres, Associated Press)

- Men fordi de beskytter skovene, bliver de hver dag angrebet i lande som Brasilien, Peru og Venezuela, tilføjer hun.

Derfor er landene omkring Amazonas nødt til at gøre mere for at beskytte de indfødte folk, lyder det fra NGO'en.

For lidt over en måned siden blev landene omkring Amazonas på et topmøde enige om at gøre mere for at beskytte regnskovene. Med til mødet var også repræsentanter fra de indfødte folk i blandt andet den brasilianske del af Amazonas-regnskoven.