Ny rapport slår fast: Britisk politi ignorerede omfattende sag om seksuelle overgreb

Over 1.400 piger blev udsat for seksuelt misbrug i den engelske by Rotherham.

Rotherham er blevet kendt for en tragisk sag om omfattende og organiseret misbrug af mindreårige piger. (Foto: DARREN STAPLES © Scanpix)

I 2014 rystede en chokerende sag om omfattende og systematisk seksuelt misbrug England.

Her kom det via en rapport frem, at mindst 1.400 unge piger i årene 1997-2013 blev udsat for systematiske seksuelle overgreb i byen Rotherham.

Rapporten beskrev både gruppevoldtægter, kidnapninger og ulovlig handel med piger helt ned til 11-års-alderen i den midtengelske by.

Siden afsløringen er 20 personer blevet dømt i sagen.

Men den er langt fra slut. De britiske medier The Times og BBC har fået adgang til en stor rapport om skandalen, der har været fem år undervejs.

Her erkender en unavngiven politichef, at politiet bevidst ignorerede det enorme og årelange misbrug af mindreårige piger.

Ifølge The Times, som i sin tid afslørede den rystende sag, indrømmer politichefen, at hans folk skjulte problemet. Det gjorde de af frygt for, at Rotherham ville eksplodere i raceoptøjer, hvis det kom frem, at de hundredevis af gerningsmænd overvejende havde pakistansk baggrund.

Truet til tavshed

Den indledende undersøgelse af sagen blev sat i værk i 2010, efter fem mænd blev fundet skyldige i at oplære teenagepiger til sex.

Professoren bag rapporten fortalte dengang, at nogle ofre blev overhældt med benzin og truet med døden eller tvunget til at overvære brutale voldtægter for at sørge for, at de ikke gik til myndighederne.

I den seneste rapport fra den uafhængige politianklagemyndighed, IOPC, får et af ofrene medhold i, at politiet ikke gjorde nok for at beskytte hende eller sørge for, at de ansvarlige blev dømt.

Politiet i det sydlige Yorkshire skriver til BBC, at man accepterer rapportens konklusioner og lægger vægt på, at man siden rapporten i 2014 har arbejdet for at løse problemerne, der blev afsløret.

Hos det britiske rigspoliti har man nedsat en særlig gruppe på 200 betjente til at afdække den enorme sag, hvor man forventer flere domsfældelser.

Føler sig ikke taget alvorligt

Sarah Champion, som repræsenterer Rotherham i det britiske underhus, siger, at den seneste rapport styrker et gennemgående indtryk af, at ofrene er blevet svigtet af myndighederne.

- Jeg tror, at vi som by - og ofrene for at kunne komme videre - har brug for at se sager om tjenesteforsømmelse. De har brug for at se folk blive draget til ansvar, siger hun til BBC.

En lignende melding kommer fra Sammy Woodhouse, som er et af de mange ofre fra Rotherham.

Hun siger, at hun ikke er overrasket over rapportens afsløringer. Hun oplever, at ofrene ikke blev taget alvorligt, men i stedet svigtet, ignoreret og bebrejdet.

- Desværre er det ikke noget, der ligger i fortiden - det sker stadig den dag i dag, siger hun til BBC.

Hun siger, at hun oplever, at mændene, der stod bag overgrebene, er begyndt at blive draget til ansvar.

- Men når det kommer til myndighedspersonerne, føler jeg, at vi hele tiden løber panden mod en mur. Og jeg tror ikke, at nogen af dem vil blive draget til ansvar.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter