Ny rekord i opiums-produktion i Afghanistan

En forværret sikkerhedssituation og stærkt stigende priser på opium har fået afghanske bønder til at forøge dyrkningen af illegale valmueblomster.

En afghansk bonde viser stolt en klump opium. Det anslås, at afghanske bønder i alt omsætter opium for over 7 milliarder kroner om året. Det svarer til 9 procent af Afghanistans BNP. (© GBAPTN)

Afghanske bønder har forøget dyrkningen af opiumsblomsten med syv procent i år, selvom den afghanske regering og landets internationale allierede har søgt at vænne afghanske bønder fra at producere opium.

Samtidigt er prisen på opium næsten fordoblet.

Det slår FN fast i en ny rapport, der blev offentliggjort i dag.

Afghanistan er verdens største producent af opium, der er hovedingrediensen i heroin. Landet står for 80 procent af verdens samlede opium-produktion.

Prisen er eksploderet

Udviklingen kan delvist forklares med stigende priser. Opium koster i dag 43 procent mere end for et år siden. Og selvom landmænd, der dyrker opium, trues af militære narkobekæmpelsesenheder, så er per-hektar prisen på opium fordoblet fra 26.935 kroner til 58.818 kroner, ifølge FN rapporten.Finansierer TalibanOpium-produktionens afkast er med til at finansiere oprørere, det gør det vanskeligt for den afghanske regering at etablere sig i opium-tunge regioner.

- Vi har ikke råd til at ignorere rekordgevinsten hos ikke-landmænd, som forhandlere og oprørere, der er med til at øge korruptionen, kriminaliteten og ustabiliteten, siger Jean-Luc Lemahieu, leder af UNODC i Afghanistan, til nyhedsbureauet AP.

Produktionen forøges

FN-rapporten konkluderer også at kultiveringen af opium har spredt sig til nye områder i Afghanistan. En foruroligende tendens, idet internationale styrker forsøger at stabilisere landet, så afghanerne selv kan blive ansvarlige for deres egen sikkerhed.

Afghanske bønder har dyrket 131.000 hektar med valmuer i 2011. Ifølge FN rapporten er økonomisk krise og lukrative priser skyld i den forøgede produktion.

Der dyrkes opium i sytten afghanske provinser. Tre provinser, der var blevet erklæret som opium-frie, er begyndt at producere det illegale stof.

Forøgelsen i opium-produktionen har fundet sted, selvom regeringen har forøget udryddelsen af opium-afgrøderne med 65 procent.

Det største areal i dyrkningen af det illegale stof er de sydlige provinser Helmand, Kandahar, Urguzgan, Day Kundi og Zabul. Områder Taliban er massivt repræsenteret i.

Afghanske soldater har fundet en valmuemark og slår planterne ned med træpinde. (© GBAPTN)
FacebookTwitter