Ny undersøgelse: Alder, uddannelse og etnicitet påvirkede brexit-afstemning

En ny undersøgelse kan forklare op mod 80 procent af de afgivne stemmer ved brexit-afstemningen, der endte med et britisk farvel til EU.

En kvinde og et barn går på en gade i byen Middlesbrough, der er et af de mest socialt udfordrede steder i Storbritannien. (Foto: Phil noble © (c) Scanpix)

Der er naturligvis stor forskel på at være veluddannet og bo i en universitetsby som Cambridge og så at bo i et at Storbritanniens mest socialt udfordrede områder i den nordengelske by Middlesbrough.

Og der er åbenlyst også stor forskel på, hvordan man forholder sig til EU.

Det viser en helt ny og omfangsrig undersøgelse af, hvem der stemte hvad ved EU-afstemningen i juni sidste år, som BBC har offentliggjort.

82,5 procent af visse valgkredse i Middlesbrough stemte for at forlade EU, hvilket er mere end noget andet sted i Storbritannien. De nøjagtigt samme områder i Middlesbrough har den laveste procentdel af beboere med nogen form for uddannelse eller faglige færdigheder i hele Storbritannien, blot omkring fem procent.

Anderledes blandt ressourcestærke

Undersøgelsen viser desuden, at det sted, hvor flest stemte for at forblive i EU, var i den centrale del af byen Cambridge, et område primært beboet af intellektuelle og studerende.

Hele 87.8 procent stemte her for at forblive i EU.

Det har naturligvis ikke været sådan, at ingen med en længere uddannelse stemte for at forlade EU - og omvendt. Men det er slående, hvor stor en indflydelse uddannelse har haft på folks beslutning for, hvordan de stemte.

Det har fået nogle til at konkludere, at folk uden uddannelse er mindre trygge ved den udfordring, som en globaliseret verden medfører. Mens andre, som den tidligere leder af Leave-kampagnen Dominic Cummings har beskrevet det:

- De bedre uddannede er nemmere at få til at indtage en urationel politisk holdning, fordi de lettere lader sig rive med at mode og gruppementalitet.

Forskel på unge og ældre

Alder er en anden helt afgørende faktor, når man analyserer, hvordan briterne stemte. De unge ville i stort tal blive, mens de ældre ville ud af EU. Og lægger man uddannelse og alder sammen, så kan man forklare hele 80 procent af de afgivne stemmer.

Etnicitet har også spillet en rolle, men i mindre omfang end man først troede, skriver BBC.

Den hvide og klart største del af den britiske befolkning lænede mod at stemme for at forlade EU, mens folk af anden etnisk baggrund i højere grad stemte for at blive i EU.

Og blandt de med mindst uddannelse, som alligevel stemte for at forblive i EU, finder man forholdsmæssigt mange med anden etnisk baggrund.

Undersøgelsens hovedkonklusion overrasker ikke eksperterne. Men ensretningen, at forskellene er så store, som tilfældet er, når det gælder uddannelse og alder, kommer alligevel bag på mange eksperter.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter