Ny undersøgelse peger på eksplosion i mængden af hadtale på Twitter: 'Det bliver en mere ubehagelig platform at være på'

Udviklingen på Twitter kan få både brugere og annoncører til at flygte fra det sociale medie, vurderer ekspert.

Spørgsmålene om Twitters fremtid hober sig op efter Elon Musks overtagelse af det sociale medie. (Foto: © DADO RUVIC, Ritzau Scanpix)

Siden milliardæren Elon Musk gennemførte købet af Twitter for over 300 milliarder kroner tilbage i oktober, så har det været endnu mindre sjovt at være sort, homoseksuel eller jødisk bruger på det sociale medie.

Det peger en ny undersøgelse på, beretter New York Times.

Her konstaterer en række organisationer, der monitorerer sociale medier, at der er sket en tredobling i antallet af opslag, der finder vej til Twitter, som indeholder racistiske ytringer om sorte amerikanere.

Elon Musk har ellers flere gange - herunder her til aften - påstået, at mængden af hadtale har været faldende, siden han kom til, men uden at dokumentere dette, påpeger New York Times.

Hvor mange brugere, som de optalte tweets er set af, vides ikke. Elon Musk har tidligere sagt, at man ville skrue ned for muligheden for, at hadtale når frem til brugerne:

(Foto: © Screenshot fra Twitter)

Ifølge undersøgelsen steg mængden af nedsættende bemærkninger om homoseksuelle mænd ligeledes med knap 60 procent, mens antisemitiske opslag voksede med 61 procent i løbet af de to første uger af Musks ejerskab.

Og det er langt fra overraskende, siger en ekspert.

Tre årsager til stigning

Flere forskere kalder udviklingen på Twitter bekymrende og påpeger ifølge New York Times, at man aldrig før har set så dramatisk en stigning i hadtale, problematisk indhold og tidligere forbudte profiler på så kort tid på en mainstream platform.

Og det er der tre overordnede årsager til, vurderer Maia Kahlke Lorentzen, rådgiver hos virksomheden Cybernauterne og specialist i sociale medier.

Den første årsag handler om de signaler, som Elon Musk sendte op til overtagelsen af det store sociale medie ved at give udtryk for, at en række personer uretmæssigt var blevet fjernet fra platformen, mener hun.

- Og han har snakket med en række nærmest højreradikale influencere på Twitter, der har brokket sig over, hvad de ser som et angreb på ytringsfriheden. Blandt andet fordi folk er blevet fjernet fra platformen for hadtale.

- Det har signaleret, at han synes, det skal laves om, og der skal være tale om en ytringsfrihedsplatform. Det vil sige en platform, hvor man ikke fjerner lige så meget for eksempel hadefuldt indhold.

- Dermed signalerer han til nogle folk: Nu må I gerne, siger Maia Kahlke Lorentzen.

- Det skyldes selvfølgelig også, at han har skåret dybt i moderationsstabene, siger rådgiveren med henvisning til, at Twitters medarbejderstab i sidste måned blev halveret som følge af fyringer, fritstillinger og opsigelser.

Den tredje årsag er i Maia Kahlke Lorentzens øjne beslutningen fra verdens rigeste mand om igen at give adgang til personer, som tidligere har fået lukket deres konti – herunder personer, der er blevet udelukket for hadtale.

- Når man har en cocktail med de ingredienser, kan det ikke rigtig overraske med en stigning i hadtale.

En mere ubehagelig platform

Den seneste udvikling resulterer i en platform, som er mere usikker for minoritetspersoner, siger Maia Kahlke Lorentzen.

- Det bliver en mere en mere ubehagelig platform, hvor man i højere grad skal se på hadtale i sit feed, siger specialisten, der peger på, at hun oplever flere brugere, som lukker ned for interaktioner med personer, som de ikke selv følger.

- Der er også en del akademikere, der forlader Twitter og finder alternativer, så man risikerer, at der kommer en form for afkøling af brugen af platformen for folk, der bliver ramt af hadtale eller ikke har lyst til at opleve det, siger hun.

New York Times peger på, at blandt andet ulovlige konti, som associerer sig med terrorgruppen Islamisk Stat er kommet brølende tilbage de seneste uger, efter mængden af moderatorer er skåret ned til benet. (Foto: © JOHN G. MABANGLO, Ritzau Scanpix)

Musk har positioneret sig som fortaler for næsten uhæmmet ytringsfrihed online, og han valgte i sidste måned at give Donald Trump lov til at vende tilbage til platformen, efter ekspræsidenten fik suspenderet sin konto efter stormen på Kongressen den 6. januar 2021.

Og tidligere på ugen gjorde Musk tilmed op med håndhævelsen af Twitters coronapolitik, påpeger New York Times.

Står til at ramme Twitter på økonomien

Men det er ikke kun minoritetspersoner, der står til at blive ramt af den nye kurs fra Twitter. Også platformens økonomi står for skud som følge af Elon Musks kursskifte.

Den seneste tid har et utal af annoncører, der står for omkring 90 procent af Twitters omsætning, nemlig skruet ned for deres forretninger på Twitter, mens også en række kendte profiler har droppet platformen oven på Elon Musks nye tiltag.

- Flere og flere annoncører trækker sig eller sætter deres reklamer på pause, fordi de ikke vil risikere at have deres annoncer stående ved siden af for eksempel nynazistisk indhold, hvis der er en masse meget ekstreme mennesker, som bliver lukket tilbage på platformen, siger Maia Kahlke Lorentzen.

- Så det er gået ud over Twitters økonomi, og det har Elon Musk også brokket sig over flere gange, siger Maia Kahlke Lorentzen.

(Foto: © Sceenshot fra Twitter)

Hun vurderer, at Twitter i øjeblikket styrer mod at blive en såkaldt alt-tech-platform ligesom Palor eller Donald Trumps sociale medie, Truth Social, hvor der ikke er meget moderation - og som i højere grad bruges af grupper på den yderste højrefløj.

I øjeblikket står Twitter til at blive en platform med mere ekstremt indhold og dårligere moderation, og det har konsekvenser, slår Maia Kahlke Lorentzen fast.

- Lige nu afskrækker han en masse mennesker fra at bruge platformen, og han skræmmer en masse annoncører væk, så det er svært at se, hvordan han har tænkt sig at tjene på den her platform.

Kan få svært ved at leve op til krav

Derfor er den sydafrikanske milliardær nødt til at finde en ny forretningsmodel, "medmindre han vil blive ved med at smide penge efter Twitter for at opretholde en "ytringsfrihed først"-platform, som han har lovet, at det skulle blive", siger rådgiveren.

- For de bløder penge nu, og han har også selv nævnt ved et møde for nogle uger siden, at han ikke vil udelukke, at Twitter kan gå konkurs, fortæller Maia Kahlke Lorentzen, der siger, at Musks forsøg på at få brugerne til at betale for en verificeret profil ikke kan få regnskabet til at gå op.

Rapperen Kanye West er blandt de suspenderede brugere, som Elon Musk har taget til nåde. Tidligere i dag blev han dog suspenderet igen, efter han delte et billede af et hagekors inde i en davidstjerne. (Foto: © OLIVIER DOULIERY, Ritzau Scanpix)

- Man bliver nødt til at have både annoncører og en form for premium-indtjening. Så det er svært at se, hvor indtjeningen til at drive Twitter skal komme fra, hvis han afskrækker alle annoncørerne.

Med Musks fyringer og de mange opsigelser står virksomheden til at spare en del penge på lønninger, men det er ikke uden risiko.

Twitter har nemlig en forpligtelse til at have en hvis standard i forhold til at moderere indhold, hvis de for eksempel vil blive ved med at være i Apples Appstore eller vil have lov til at blive ved med at operere i EU, forklarer Maia Kahlke Lorentzen.

Hun peger på, at der eksempelvis er skrappe krav til, hvor hurtigt man fjerner indhold, der viser seksuelle overgreb på børn.

Tidligere på ugen rapporterede finansmediet Bloomberg på baggrund af unavngivne kilder, at Twitters hold på dette område er halveret til 10 personer på verdensplan.

Skulle nogle begynde at bruge Twitter til på omfattende vis at dele den slags indhold, så er det ikke sikkert, at man kan leve op til sine forpligtelser, påpeger Maia Kahlke Lorentzen.

- Og det er med til at gøre dem skrøbelige og åbner dem op for søgsmål og erstatningskrav.