Ny ungarnsk lov: Hjælp til asylansøgere kan give et års fængsel

Lovpakken skal gøre livet surt for migrantvenner.

Ungarns premierminister Viktor Orban gik til valg på at stoppe ngo'er og flygtningevenner, som han mener er støttet fra udlandet. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

Det ungarske parlament har, som ventet, vedtaget en lovpakke, som gør det ulovligt at hjælpe papirløse migranter og flygtninge, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Med udgangspunkt i loven kan enkeltpersoner og organisationer, som hjælper migranter og flygtninge til at søge asyl eller opholdstilladelse i Ungarn, fremover idømmes fængselstraffe på op til et år.

Loven skal standse organisationer og flygtningevenner, som den ungarske regering mener er støttet fra udlandet, i at "facilitere ulovlig migration".

- For os er det tydeligt, at der er en række organisationer, som driver ulovlige aktiviteter finansieret fra udlandet, og som går ud på at fremme migration her i landet, har regeringstalsmand Zoltan Kovacs tidligere sagt til DR Nyheder

"Stop Soros"-loven

Premierminister Viktor Orbans regering kalder den netop vedtagne lovpakke for "Stop Soros"-loven, fordi den mener, at den amerikanske milliardær George Soros, som er udvandret fra Ungarn, direkte støtter muslimsk indvandring i landet.

Det afviser George Soros dog.

FN's flygtningeagentur har opfordret Ungarn til at droppe loven. Europarådet, der står bag den europæiske menneskerettighedskonvention, har appelleret til Ungarn om at vente med at vedtage loven, imens dens konsekvenser bliver vurderet, skriver BBC.

- Vi vil skubbe tilbage mod det stigende tidevand af institutionel intolerance mod flygtninge, asylansøgere og migranter og forsøg på at stigmatisere, intimidere og skræmme ungarske borgerretsorganisationer, lyder det fra menneskeretsvagthunden Amnesty International i en pressemeddelelse.

Flygtningevenner kan retsforfølges

Konkret strammer den nye lovpakke otte love, og indfører begrebet "facilitering af illegal migration", som fra nu af er strafbart. Det medfører, at enhver, der arbejder for eller sammen med en organisation, der hjælper eller gør sig til talsmand for asylansøgere, kan retsforfølges.

Lovændringerne betyder også, at det ikke længere er muligt at søge asyl for migranter og flygtninge, som er ankommet fra et tredjeland, der regnes for sikkert.

Samtidig med lovpakken vedtog parlamentet en ændring af landets forfatning, hvormed "en fremmed befolkning" ikke kan bosættes i Ungarn.

Dermed gøres det i praksis ulovligt, når EU søger at omfordele de mange migranter og flygtninge, som ankommer til Italien og Spanien, til andre EU-lande.

I 2015 søgte 177.000 mennesker asyl i Ungarn, men kun nogle få hundrede blev godkendt. Sidste år var antallet af ansøgere faldet til 3.200, skriver BBC.

Facebook
Twitter