Ny USA-forsvarsminister lover fuld Nato-opbakning

James Mattis har allerede kontaktet sin tyske og franske kollega om Nato.

Præsident Donald Trump (tv) har kaldt Nato forældet., men den nye forsvarsminister, James Mattis, lover dog Nato, at USA fortsat bakker op. (Foto: © Erik S. Lesser, Scanpix)

Den nye amerikanske forsvarsminister, James Mattis, har i en telefonsamtale med den tyske forsvarsminister bekræftet USA's fortsatte opbakning til Nato, skriver Reuters.

Mattis forsikrede i samtalen den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, om, at 'USA vil fortsætte sit langvarige engagement over for Nato-alliancen', lyder det fra Pentagon i en udtalelse.

Ministeriet oplyser, at Mattis også diskuterede vigtigheden af Nato i en samtale med den franske forsvarsminister, Jean-Yves Le Drian.

Præsident Donald Trump har gentagne gange kaldt den nordatlantiske militæralliance "forældet". Han mener ikke, at Nato har gjort nok for at bekæmpe terrorisme.

Tidligere har Mattis også været i kontakt med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, samt med den britiske forsvarsminister, Michael Fallon.

James Mattis benyttede også samtalen med Michael Fallon til at "understrege, at USA og Storbritannien altid vil have et unikt og tæt forhold, og at forholdet er en af grundstenene for USA's sikkerhed".

Mattis har også i telefonen forsikret den israelske forsvarsminister, Avigdor Liebermann, om den amerikanske støtte til Israels sikkerhed.

Den britiske premierminister, Theresa May, vil fredag besøge Donald Trump i Washington. Hun bliver den første regeringsleder, der møder præsidenten efter indsættelsen for en uge siden.

/ritzau/