Ny våbenhvile: Det kræver israelere og palæstinensere af hinanden

Hamas kræver mere åbne grænser og fangeudleveringer, mens Israel vil lave Gaza til en demilitariseret zone uden våben.

Ultraortodokse jøder er samlet ved en begravelse af en israelsk soldat i Jerusalem. (© Scanpix)

Det ligner en uløselig konflikt mellem Israel og palæstinenserne, der nu er gået ind i en ny fase med de israelske landtropper ude af Gaza.

Som to bidske hunde i kamp, der ikke gør mine til at vige, står de to parter over for hinanden i et speget spil om en længere våbenhvile, fortæller DRs korrespondent i Jerusalem, Steffen Kretz.

- Israel har været under massivt internationalt pres for at standse angrebene på Gaza, hvor mere end 1.800 palæstinensere er blevet dræbt. Men parterne står meget langt fra hinanden i forhandlingerne om en længere våbenhvile, siger han.

Gaza som demilitariseret zone?

Israels hovedkrav i de våbenhvileforhandlinger, der er i gang i den egyptiske hovedstad Kairo, er at gøre Gaza til en såkaldt demilitariseret zone og afvæbne Hamas, som har sendt 3.300 raketter ind over grænsen i den seneste måned.

- Vi må forhindre Hamas i at bevæbne sig igen, og det kræver en demilitarisering, siger regeringsleder Benjamin Netanyahus talsmand, Mark Genev, til Reuters.

En israelsk kampvogn tæt på grænsen til Gaza. (Foto: Thomas Coex © Scanpix)

En demilitarisering vil dog kræve en stor israelsk militær tilstedeværelse og en meget høj risiko for ofre.

- Det ville også kræve, at Hamas skulle udlevere alle deres våben, ellers skal Israel på systematisk jagt efter dem i Gaza, siger Steffen Kretz, der har opholdt sig i Gaza i de seneste tre dage.

Blokade i spil

Den israelske avis Haaretz har tidligere skrevet, at den israelske regering har en form for udkast klar til en resolution, som den der blev vedtaget i forbindelse med Israels krig med Hizbollah i Libabon i 2006.

Netanyahus regering ønsker at skabe en international mekanisme, som kan finansiere og overvåge en genopbygning af Gaza.

Hos palæstinenserne er listen af krav til en længere våbenhvile ganske lang. Den indebærer blandt andet en ophævelse af blokaden af Gaza, så grænseovergangene åbnes for handel og mennesker.

En israelsk kampvogn tæt på grænsen til Gaza. (© Scanpix)

Både Israel og Egypten har de seneste år indført streng kontrol ved Gazas grænser og tilladt meget få varer at komme igennem.

Et krav er også, at Israel løslader alle palæstinensiske fanger, inklusive dem der blev taget i forbindelse med drabene på tre israelske unge i juni. Det har Israel dog flere gange afvist.

Lektor: En uløselig konflikt

Og man skal da også være mere end almindeligt optimistisk for at tro på, at der kommer mere varig fred i Mellemøsten, vurderer Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet.

- Vi står med en for tiden uløselig konflikt, hvor der ikke rigtig er nogen af parterne, der opfører sig hensigtsmæssigt. Alle regner jo med, at der lidt tid nu, og så begynder de forfra, når Hamas har fået flere rakatter ind i Gaza, siger han.

Mere end 1.800 palæstinensere og 67 israelere er blevet dræbt i den fire uger lange konflikt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk