Ny whistleblower lækker tophemmelige dokumenter om amerikansk droneprogram

Journalister bag Snowden-afsløringer har offentliggjort tophemmelige dokumenter om droneangreb.

En amerikansk drone ses her lande i Afghanistan's Jalalabad lufthavn. Nye afsløringer giver et indsigt i dronernes kampe. (Foto: © Noorullah Shirzada, Scanpix)

USA har fået endnu en whistleblower.

Flere dusin tophemmelige dokumenter, der afslører detaljer om det amerikanske droneprogram, er blevet lækket til og offentliggjort af det undersøgende onlinemedie The Intercept.

Bag offentliggørelsen står blandt andre redaktørerne Glenn Greenwald samt Laura Poitras fra The Intercept, der begge tidligere har arbejdet sammen med whistlebloweren Edward Snowden om hans læk af dokumenter fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

I nogle af de utallige dokumenter, der nu har set dagens lys, afsløres der angiveligt detaljer om en amerikansk operation kaldet ’Haymaker’ i det nordøstlige Afghanistan. Dokumenterne viser angiveligt, at op mod 90 procent af de drab, som dronerne foretog i en periode på næsten fem måneder, var på personer, som ikke var det tilsigtede mål.

Det amerikanske militær klassificerer dog disse drab som ’fjender dræbt i krig’.

Whisteblowerens identitet er ikke kendt, men der er ifølge folkene bag The Intercept tale om én enkelt person, ligesom det var tilfældet, da Edward Snowden i 2013 stod frem, og da Chelsea Manning i 2010 lækkede fortrolige data fra det amerikanske forsvar - herunder en video fra en helikopter i Irak.

Den amerikanske regering har endnu ikke officielt svaret på det nye læk.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1052777888106068