Nye advarsler om 'megabrand' nær Sydney: 'Det føles som verdens undergang'

Flere end 100 skovbrande hærger Sydney-delstaten New South Wales i Australien.

Der ventes varmerekord i Australien, der er hærget af brande og farlig røg. (Foto: Peter PARKS © Scanpix)

Beredskabsmyndighederne i Australien har siden søndag udsendt nye advarsler om 'kæmpe brande', efter 20 hjem er blevet ædt af 70 meter høje flammer nær Sydney.

Flere end 400.000 hektar land er allerede brændt, og nu har skovbranden bevæget sig ind i den populære nationalpark Blue Mountains vest for Australiens største by.

Det bliver set som et stort nederlag for brandmyndighederne, der siden september har kæmpet med skovbrandene, skriver BBC.

Netop nu kæmper 2000 brandfolk med 108 aktive brande i den sydøstlige delstat New South Wales, hvor Sydney ligger, rapporterer The Guardian på avisens liveblog.

Holder røgen væk med tæpper

I Bilpin fortælller Michael Roberston, at hans gård er truet af brandene, der er 'over det hele', og som har ødelagt et af hans venners hus.

- Det føles som verdens undergang. Jeg kan ikke beskrive det. Hvis du stopper op og begynder at tænke over det, kan du ikke andet end at bryde ud i gråd, siger han til Sydney Morning Herald.

Michael Robertson har bragt sine kvæg så tæt som muligt på sit hus og forsøger at holde røgen væk ved at stoppe håndklæder under dørene.

Røgen skaber 'Folkesundhedskrise'

Der er også store skovbrande i delstaterne Western Australia, Queensland og South Australia.

Og netop røgen fra skovbrandene har fået førende læger til at slå alarm over en 'folkesundhedskrise' i Sydney.

Luften er forurenet op til elleve gange over det niveau, der normalt anses for farligt.

- Røgpartiklerne kan trænge dybt ned i lungerne og ind i blodet. Her kan de forårsage hjertetilfælde og blodpropper. Og gravide risikerer at føde før tid og få børn med lav fødselsvægt, siger direktør i organisationen Klima og Sundhedsalliancen, Fiona Armstrong.

Antallet af personer, der er taget på skadestuen med åndedrætsproblemer, steg i sidste uge med 48 procent i forhold til gennemsnittet de sidste fem år, rapporterer myndighederne.

Tyk røg fotograferet allerede den 10. december i det nordlige Sidney. Både luftforureningen og antallet af skadestuebesøg når nu nye højder. (Foto: Saeed Khan © Scanpix)

Ny varmerekord ventes i denne uge

Australiens nuværende varmerekord, målt i gennemsnit på hele kontinentet på samme dag, er 40,3 grader. Den blev målt i januar 2013.

Rekorden ser ud til at blive slået i denne uge, rapporterer Australiens Meteorologiske Institut, BOM.

Temperaturerne denne uge ventes at nå et højdepunkt fredag og lørdag med 44 grader i Adelaide, 41 grader i Melbourne og 43 grader i Canberra.

I dele af South Australia ventes helt op til 50 graders varme.

Seks personer har mistet livet i skovbrandene siden september, og flere end 700 hjem er blevet ødelagt.