For anden nat i træk har Europas største lejr for flygtninge og migranter været omspændt af flammer.
Store dele af Moria-lejren på den græske ø Lesbos brændte ned natten mellem tirsdag og onsdag. Og sent onsdag aften udbrød der nye brande i de dele af lejren, som endnu ikke var gået op i røg.
Brandene fik beboere til at strømme ud af lejren med deres ejendele, oplyser nyhedsbureauet AP.
Se en video af branden, der begyndte sent onsdag:
I forvejen havde de fleste af de i alt 12.600 flygtninge og migranter forladt lejren efter brandene natten til tirsdag. De fleste af dem befinder sig nu i et limbo: De har ingen steder at være og ingen steder at tage hen.
- De befinder sig lige nu på vejene mellem Moria og den nærmeste by, Mytilini, hvor der er spærret for adgang med politiopbud, siger Kamma Skaarup, som er medicinsk teamleder for Læger uden Grænser i Moria-lejren.
Ifølge AP har der været enkelte sammenstød mellem migranter, som kastede sten, og politiet, der svarede med tåregas.
"Helt forfærdelig"
Hun beskriver situationen for migranterne som "helt forfærdelig".
- De sidder på gader og stræder uden adgang til vand og mad, og vi har ikke adgang til at yde medicinsk assistance til de her mennesker.
Læger uden Grænser og andre nødhjælpsorganisationer får i det hele taget slet ikke lov til at nærme sig de nu hjemløse fra Moria-lejren i øjeblikket, siger Kamma Skaarup.
- Heldigvis er der ikke meldt om store skader, men der er gået mange timer. De sad hele dagen i går under åben himmel i 30 graders varme uden vand. Der er mange mennesker med kroniske sygdomme, som ikke har adgang til deres vanlige medicin, der er børn med diarretilstande og gravide kvinder.
Læger uden Grænser appellerer til, at alle flygtninge og migranter fra Moria-lejren bliver evakueret fra Lesbos og bragt til EU-lande.
Corona-karantæne
Den præcise årsag til brandene i Moria-lejren bliver stadig efterforsket. Men de græske myndigheder er ikke i tvivl om, at de har forbindelse til den karantæne, som blev indført i lejren, da der blev konstateret et udbrud af coronavirus tidligere på måneden.
- Det, der er sikkert, er, at brandene blev antændt af asylansøgere i faciliteten på grund karantænen, siger migrationsminister Notis Mitarachi.
Han lover, at de skyldige vil blive straffet.
Flammerne blev natten til onsdag forstærket af kraftig vind i området. Brandfolk har også fortalt, at migranter forhindrede dem i at komme i nærheden af brandene.
Den græske regering siger, at de hjemløse vil blive midlertidigt indkvarteret i telte, der er på vej til øen, samt på en færge og to flådefartøjer.
Cirka 400 uledsagede børn og teenagere vil blive fløjet til lejre i det nordlige Grækenland. Det første fly landede i Thessaloniki sent onsdag.
Forholdene i Moria-lejren har vedvarende været udsat for hård kritik. Lejren har en officiel kapacitet på 2.757, men den rummede altså over fire gange så mange mennesker, inden den brændte ned til grunden.
Protester i Tyskland
Situationen på Lesbos skaber fornyet fokus på EU's omstridte migrationspolitik.
Aftaler med Tyrkiet og Libyen har bremset den strøm af flygtninge og migranter, som pressede EU-samarbejdet i 2015-2016.
Men der kommer stadig tusindvis af migranter, og de sydlige EU-lande mener, at de bærer en unfair byrde for resten af unionen.
EU's aktuelle formandsland, Tyskland, lover, at man hverken vil lade migranterne på Lesbos eller Grækenland i stikken.
I går gik tusinder af tyskere på gaden til støtte for beboerne i Moria-lejren ved demostrationer i Berlin, Frankfurt, Hamborg og München.