Nye indrømmelser fra hviderussisk aktivist på stats-tv: 'Min søn ville aldrig sige sådan noget frivilligt'

Både familien og menneskerettighedsaktivister frygter, at Roman Protasevitj bliver udsat for tortur.

Et ældre billede af Roman Protasevitj fra 2017. Siden 23. maj har han været tilbageholdt af myndighederne i Hviderusland/Belarus. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

Endnu en video med den anholdte hviderussiske - eller belarusiske - aktivist Roman Protasevitj er blevet vist på hviderussisk stats-tv.

Her giver han et længere interview, hvor han kommer med flere indrømmelser omkring de forbrydelser, han er anklaget for i hjemlandet.

Hans familie siger, at han er blevet tvunget til at give de indrømmelser, som han giver i interviewet. De frygter også, at han er blevet udsat for tortur.

Roman Protasevitj i interview-situationen. Billedet er et screenshot fra dele af interviewet, der blev vist på stats-tv og som er blevet delt på Twitter. (© Belaruskaja Tele-Radio Campanija)

- De har knækket min søn

I videoen indrømmer Protasevitj, ifølge BBC, at han har forsøgt at vælte landets præsident, Aleksandr Lukasjenko. Men samtidig er han begyndt at forstå, at præsidenten gjorde det rigtige, og han har stor respekt for ham.

Det nægter hans familie at tro på.

- Jeg kender min søn, og jeg ved, at han aldrig ville sige sådan noget. Det piner mig at se den video, jeg er meget bekymret for ham, siger hans far til nyhedsbureauet AFP TV.

- Ingen skal tro de ord, der kommer ud af munden på ham. De har knækket ham og tvunget ham til at sige det, de ville have.

I løbet af det halvanden time lange interview retter Protasevitj også skytset indad mod oppositionen, fortæller DR's Rusland-korrespondent Matilde Kimer.

- Han fortæller om splittelse i oppositionen og spekulerer på et tidspunkt på, om det er nogle af hans egne, der har angivet ham. Han siger også, at han respekterer Lukasjenko – det er noget anderledes toner, end da han var på fri fod.

I slutningen af interviewet bryder Roman Protasevitj grædende sammen og siger ifølge BBC, at han en dag håber på at blive gift og få børn.

Her tager han hænderne op for øjnene, og i få sekunder kan man se mærker på håndleddene.

Et screenshot fra interviewet, hvor man i et kort øjeblik kan se mærker på Protasevitjs håndled. (© Belaruskaja Tele-Radio Campanija)

Kenneth Roth, der er administrerende direktør i menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, kalder interviewet "et skoleeksempel på den tortur og dårlige behandling, man bliver udsat for under præsident Lukasjenko", og han frygter, hvad Roman Protasevitj er blevet udsat for i fængslet.

Lignende video kom frem i sidste uge

Det er ikke første gang, at der kommer en indrømmelse frem fra aktivisten, der siden kører på stats-tv.

Den 24. maj offentliggjorde hviderussisk stats-tv et klip med Roman Protasevitj, hvor han ifølge nyhedsbureauet AFP sagde:

- Jeg kan fortælle, at jeg ikke har nogen helbredsproblemer. Jeg fortsætter med at samarbejde med efterforskerne og tilstår at have organiseret masseoptøjer i Minsk.

Her satte blandt andre oppositionslederen Svetlana Tikhanovskaja og Roman Protasevitjs far spørgsmålstegn ved videoklippet, som de betegnede som propaganda fra regimets side. Også her mente de, at tilståelsen var givet under tvang.

- Som Lukasjenkos fange bliver han måske afhørt af KGB eller tortureret, sagde Tikhanovskaja.

Årsagen til, at styret bliver ved med at sende videoindrømmelser, kan skyldes, at man fortsat prøver at appellere til det klientel, som plejer at se stats-tv og tror på Lukasjenkos version af, hvad der foregår i landet, forklarer Matilde Kimer.

- Og så tror jeg også, at det handler om at skræmme oppositionen i udlandet og skabe forstyrrelser. Det handler om at skabe splid i oppositionen.

Den 26-årige blogger og oppositionsaktivist var om bord på et Ryanair-fly, som i maj blev tvunget til at lande i Hvideruslands hovedstad, Minsk. Både han og hans kæreste blev anholdt i lufthavnen, og siden har de været i myndighedernes varetægt.

Så sent som i går var folk på gaden og demonstrerede til fordel for Roman Protasevitj - plakaten til venstre - og en anden aktivist, Ihar Losik. Demonstrationen foregik i Polen, arrangeret af Svetlana Tikhanovskaja. (Foto: Kacper Pempel © Ritzau Scanpix)

Efterfølgende har EU's ledere besluttet at lukke luftrummet over unionens lande for fly fra Hviderusland, og man er blevet enige om en række sanktioner.

Fra hviderussisk side har man afvist anklagerne om, at det var på grund af Protasevitj, at man fik flyet til at lande i Minsk - i stedet skyldtes det en bombetrussel fra den militante Hamas-bevægelse, der holder til ved Gazastriben, lyder deres forklaring.

Det har Hamas afvist.

Mailudbyderen Proton Technologies har undersøgt påstanden. Ifølge dem er mailen med bombetruslen først blevet sendt, efter at flyet fik ordrer til at flyve mod Minsk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk