Nye krav trækker EU-topmøde om migranter i langdrag

Nye krav fulgt af nye tilbud er på forhandlingsbordet under topmødet i Bruxelles mellem EU og Tyrkiet.

Den tyrkiske premierminister Ahmet Davutoglu sammen med de øvrige europæiske ledere ved dagens møde. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Der er pludselig ved at blive vendt op og ned på planerne om et relativt kort topmøde i Bruxelles mandag mellem EU og Tyrkiet, fordi nye krav og tilbud er smidt på forhandlingsbordet.

- Tyrkerne tilbyder mere, men de forlanger også mere. Det er mere ambitiøst på alle områder, siger en EU-embedsmand med kendskab til forhandlingerne.

Den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, har på en frokost præsenteret en række nye forslag til løsninger på flygtninge- og migrationskrisen.

Herefter samles statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de 27 andre stats- og regeringschefer alene for at diskutere det tyrkiske udspil, hvorefter topmødet fortsætter mandag aften over en middag med Davutoglu.

- Den tyrkiske premierminister har lagt nogle nye idéer frem. De er meget ambitiøse, siger EU-embedsmanden.

Før topmødet lovede Tyrkiet at tage alle økonomiske migranter, der er sluppet over havet til de græske kyster, tilbage.

Ifølge en anden EU-kilde har Davutoglu, den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og premierminister Mark Rutte fra det hollandske EU-formandskab forhandlet til næsten klokken tre natten til mandag om en plan, hvor Tyrkiet også tager syriske flygtninge tilbage fra Grækenland.

Til gengæld skal EU-landene ifølge den plan tage lige så mange syriske flygtninge, som Tyrkiet tager tilbage, og genbosætte dem i EU.

/ritzau/