Nye tal: Eksplosiv udvandring fra Storbritannien efter brexit

Briternes farvel til EU har fået titusinder til at sige farvel og tak.

Siden brexit er der sket en femdobling i antallet af briter, der årligt har registreret sig i Spanien. (Foto: Jon Nazca © Scanpix)

Siden briternes skelsættende beslutning om at forlade EU er antallet af briter, der pakker kufferten og siger farvel til hjemlandet, eksploderet.

Det viser en ny analyse af data fra OECD og Eurostat, beretter The Guardian.

Analysen viser, at antallet af udvandrende briter voksede med hele 30 procent i årene efter brexit-afstemningen i sommeren 2016.

I de foregående år forlod knap 57.000 briter hvert år landet, men mellem 2016 og 2018 valgte over 73.600 briter om året at sige goodbye til Storbritannien.

Derudover eksploderede antallet af briter, der fik statsborgerskab i et andet EU-land med 500 procent.

- De her stigninger er på et niveau, man ville forvente, når et land bliver ramt af en stor økonomisk eller politisk krise, lyder det fra Daniel Auer, der er medforfatter til undersøgelsen fra Berlins center for socialforskning og Oxford University i Berlin.

Spanien er førstevalget

Da 51,9 procent af briterne stemte for at forlade det europæiske samarbejde, var det ikke kun EU-medlemskabet, der røg. Det samme gjorde besindigheden, viser en række interview, der blev foretaget som led i undersøgelsen.

Her peger forskerne på "øget impulsivitet, spontanitet og tilsvarende risikovillighed" hos en del briter. Ifølge medforfatter Daniel Tetlow er brexit den klart største drivkraft bag den britiske udvandring i de seneste år.

Undersøgelsen viser, at Spanien er briternes foretrukne destination siden brexit. Her har over 21.000 briter registreret sig siden 2016. Det svarer til en femdobling i forhold til de foregående år.

Frankrig er også blevet hjem for en del flere briter i de seneste år. Her er antallet af nyregistrerede briter tidoblet fra omkring 500 til over 5.000 årligt.

Også herhjemme er antallet af britiske tilkommere steget efter brexit. Her er mængden steget fra et årligt gennemsnit på 1.100 i perioden 2008-15 til 1.600 om året i perioden 2016-18.

Samtidig har flere briter valgt at få dansk statsborgerskab. Her er tallet steget fra 35 om året til 131.

Selvom briterne formelt set forlod EU-samarbejdet den 31. januar i år, følger de fortsat unionens love og regler som led i en overgangsaftale. Den udløber ved årets udgang.

Facebook
Twitter