Nyrup: Neoliberal æra er forbi

Poul Nyrup Rasmussen mener, at finanskrisen gør det åbenbart for enhver, at der må streng kontrol af finanssektoren til for at forhindre en depression som i 1930'erne.

Her ses Poul Nyrup Rasmussen med Østrigs kansler, Alfred Gusenbauer (tv), og den britiske premierminister, Gordon Brown (th), før mødet mellem de europæiske socialister. (Foto: Olivier Hoslet © EPA)

Finanskrisen viser, at USA's neoliberalistiske model er stendød, og at der må streng kontrol af finanssektoren til for at forhindre en depression som i 1930'erne.

Det mener tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der er leder af de europæiske socialdemokratier PES.

Brud med 15 års dogme

Ifølge Nyrup er europæiske konservative og liberale på vild flugt fra 15 års dogme om, at markederne kan passe sig selv. Han mener, at USA's finansminister Henry Paulson må have alvorlige tømmermænd over at skulle bryde USA's egen markedsideologi ved at købe sig ind i banker.

- Det er gribende at høre konservative og liberale ledere tale om, at nu skal markederne reguleres, hvis man ser på, hvad de sagde for bare en måned siden, lyder det.

Kan ikke overholde euro-krav

Den gigantiske statsstøtte til den internationale bankverden bryder reglerne i den såkaldte vækst- og stabilitetspagt, som er euroens grundlov. Det erkender Nyrup.

- Det nikkede vi alle til, men nu er Europa på vej ind i en recession, og i den virkelige verden er almindelige menneskers opsparing, pensioner og realløn på spil. Så kan vi ikke overholde kravene. Man siger, at i nødens stund må man vælge de rigtige udveje, mener Nyrup.

Han siger, at EU's 33 partier i den rød-grønne blok vil arbejde for at indføre skærpede regler for bankverdenen, deriblandt også regler om gennemsigtighed.

Facebook
Twitter