Tema Nordkoreas missiltrussel

Nyt dekret fra Trump skal stoppe Nordkoreas våbenudvikling

Et nyt præsidentielt dekret skal ramme personer og virksomheder, der handler med Nordkorea.

Målet med dekretet er ifølge præsidenten at afskære Nordkorea indtægter, der går til landets våbenudvikling.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, underskriver et nyt præsidentielt dekret, der skal ramme personer, virksomheder og banker, der finansierer og understøtter handel med Nordkorea.

Målet med dekretet er ifølge præsidenten at afskære Nordkorea indtægter, der går til landets våbenudvikling.

Dekretet giver ifølge Donald Trump mulighed for at sanktionere udenlandske banker, der gennemfører transaktioner med styret i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang, skriver Reuters.

Meldingen om det nye præsidentielle dekret falder efter et møde mellem Donald Trump, Sydkorea og Japan.

Tonen bliver hårdere

Nordkorea har i løbet af de seneste måneder gennemført adskillige testaffyringer af missiler, en prøvesprængning af en bombe, som styret påstår er en brintbombe, og hævder at have udviklet atomsprænghoveder til missiler.

Det har fået store dele af det internationale samfund - og ikke mindst Donald Trump - til at skærpe tonen overfor styret i Pyongyang.

Foran FN's generalforsamling forleden gjorde Donald Trump det klart, at USA er klar til at jævne Nordkorea med jorden, hvis ikke landets leder Kim Jong-un - som Trump omtalte som "raketmanden" - stopper sin jagt på atomvåben og ballistiske missiler:

- USA er klar, villig og i stand til det, men forhåbentlig vil det ikke blive nødvendigt, sagde han.

Sanktionerne strammes

Men det er ikke kun ordene, der bliver hårdere, i takt med at Nordkorea sender flere og flere missiler afsted. Også FN's sanktioner bliver strammere og strammere.

I kølvandet på landets sidste atomtest vedtog FN's Sikkerhedsråd de hidtil strengeste sanktioner mod styret.

De nye sanktioner indebærer en begrænsning på Nordkoreas import af råolie, et totalforbud for andre lande mod at importere tekstiler fra Nordkorea, og alle lande forbydes at udstede nye arbejdstilladelser til nordkoreanske gæstearbejdere.

Alle sanktionerne skal ramme Nordkoreas indtægter, der går til udvikling af landets atomvåbenprogram.

Nordkorea fortsætter

Sanktioner og skærpet retorik ser dog ud til at prelle af på den nordkoreanske leder.

- Vores mål er at etablere samme styrke som USA og sørge for, at de amerikanske herskere ikke tør at tale om en militær mulighed mod DPRK (Den Demokratiske Folkerepublik Korea, red.), sagde Kim Jong-un til det statslige nyhedsbureau KCNA i sidste uge.

- Vi må vise de magtchauvinister, hvordan vores stat opfylder målet om at gennemføre sin atomkraft på trods af deres sanktioner og blokade, lød det videre.

Udtalelsen fra Kim Jong-un faldt, dagen efter at Nordkorea for anden gang på to uger havde affyret et missil, der krydsede ind over japansk territorium.