Nyt forslag i Tyskland: Bøde til forældre, hvis børn ikke er vaccineret mod mæslinger

Det er den tyske sundhedsminister Jens Spahn, der kommer med foreslaget.

89 procent af danske børn født i 2013 er blevet vaccineret, viser undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen. (Foto: GEORGE FREY © Scanpix)

Det er ikke kun i Danmark, mæslinge-vaccinationer til børn er til debat.

Nu foreslår Tysklands sundhedsminister Jens Spahn (CDU), at hvis forældre ikke kan bevise, at deres børn i skolealderen er vaccineret mod mæslinger, skal de have en bøde på op mod 2.500 euro.

I interviewet foreslår ministeren ifølge nyhedsbureauet AP også, at børn, der går i daginstitutioner og heller ikke er blevet vaccineret, skal forbydes adgang til institutionen.

Det skal gøres af hensyn til børn, der er for små til at enten at få vaccinen eller ikke kan vaccineres grundet helbredsmæssige årsager.

Tyskland havde 203 registrerede mæslingeudbrud i de første 10 uger af 2019. Det er dobbelt så mange som sidste år, men færre end i samme periode i 2017, skriver AP.

I sidste uge oplyste Tysklands naboland Schweiz, at to voksne er døde af mæslinger i år.

Lignende tiltag i Italien

Tyskland står langt fra alene i kampen mod mæslinger. På bare to år er antallet af smittede 15-doblet i Europa, og 83.000 europæere blev ramt af den smitsomme sygdom sidste år.

I Italien har de også lavet lignende lovgivning. Hvis ikke et barn er vaccineret, kan det ikke blive passet i en offentlig institution eller komme i skole.

Når barnet er fyldt seks år, kan forældrene også få bøder, hvis barnet ikke er vaccineret mod mæslinger og 11 andre sygdomme.

De tyske socialdemokrater er positive over for forslaget, og Jens Spahn, der er fra det tyske regeringsparti CDU, håber at få forslaget vedtaget, inden Forbundsdagen går på sommerferie.

Frivilligt i Danmark

Mæslinger kan medføre alvorlige komplikationer, og det har derfor været til debat i Danmark, at nogle forældre fravælger at lade deres børn vaccineres herhjemme.

I Danmark er det frivilligt, om forældre vil vaccinere deres børn eller ej. Dog viser en undersøgelse fra Sundhedsstyrrelsen, at det stadig er langt de fleste danske forældre, der lader deres børn vaccinere.

89 procent af de børn, der blev født i 2013, har fået en MFR-vaccine, der beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde.

Hvis man derimod zoomer ind på de enkelte skoler i undersøgelsen, er det meget forskelligt, hvor stor en andel af børnene, der er blevet vaccineret - og især fri- og privatskoler halter bagefter.

I Danmark anbefaler Statens Serum Institut, at børn får vaccine nummer et mod mæslinger, røde hunde og fåresyge, når de er 15 måneder, og anden omgang af vaccinen, når barnet er fire år.

Statens Serum Institut har siden uge seks i år påvist syv danske tilfælde af mæslinger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk