Nyt klimamøde i Bonn til april

Klimaforhandlingerne skal op i gear igen oven på topmødet i København, siger Lykke Friis efter sit første møde som COP-formand. Forhandlere mødes i april.

- Der var en konstruktiv og god stemning ved mødet og en betydelig villighed til at komme op i gear og få forhandlingerne i gang, siger Lykke Friis. (Foto: Claus Bjørn Larsen © Scanpix)

På et møde i Bonn den 9.-11. april skal klimaforhandlere fra hele verden vedtage et arbejdsprogram for resten af året. Formålet er at søge at nå en global klimaaftale i Mexico til december.

Det oplyser klima- og energiminister Lykke Friis (V) efter et møde i Bonn i det såkaldte COP-bureau, som er en slags forretningsudvalg for de årlige klimakonferencer. Danmark er formand i 2010 som følge af værtskabet for klimatopmødet COP15 i december.

- Der var en konstruktiv og god stemning ved mødet og en betydelig villighed til at komme op i gear og få forhandlingerne i gang. Der var også åbenhed over for, at alt skal ske med fuld respekt for FN-systemet, siger Lykke Friis.

Med på forsædet

Samtidig har Danmark aftalt at holde kontakt med Mexico hver 14. dag.

- Vi har den klare aftale, at vi ikke foretager os noget, uden at den anden er informeret. Arbejdsdelingen er sådan nu, at det i høj grad er Mexico, der er i førersædet for forhandlingsprocessen, men vi er med i bilen, tilføjer hun.

Det er uklart, hvordan den såkaldte København-erklæring (Copenhagen Accord) fra det kuldsejlede topmøde i Bella Center skal spille ind i processen. Formelt skal forhandlingerne i år nemlig foregå på basis af de FN-tekster, man diskuterede, indtil stats- og regeringscheferne kom til Danmark.

Danmark har stadig nøglerolle

København-erklæringen har ikke nogen formel status i FN-systemet, da papiret kun blev taget til efterretning.

Adskillige store ulande lover at bremse deres CO2-udslip - men de understreger kraftigt, at deres indsats er frivillig og ikke juridisk bindende.

Ifølge klimamedarbejder Tove Maria Ryding fra Greenpeace har Danmark stadig en nøglerolle i at få sat struktur på forløbet i 2010.

- Mexico lægger overhovedet ikke op til at køre hele processen. Hvis man bliver ved at holde fast i, at Copenhagen Accord var det store resultat i København, holder man også fast i de uenigheder, der var. Og den bil er kørt galt én gang, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter