Nyt land i Europa

Kosovos parlament har vedtaget en uafhængighedserklæring, som skaber et nyt land i Europa. Serbien bedyrer, at det aldrig vil anerkende et selvstændigt Kosovo. FNs Sikkerhedsråd træder sammen senere i dag for at diskutere situationen.

Klokken var 15.41, da Europa fik ey nyt land. Kosovos parlament vedtog enstemmigt uafhænighedserklæringen. (Foto: HAZIR REKA © Scanpix)

Klokken var 15.41, da Europa i dag blev et land rigere. Parlamentsformanden i Kosovo erklærede den forhenværende serbiske provins under FN-administration for et "frit og uafhængigt land."

Efter at premierminister Hashim Thaci havde oplæst erklæringen om et "uafhængigt og demokratisk land" på et særligt møde i Nationalforsamlingen, vedtog de 104 medlemmer enstemmigt udkastet.

- Fra i dag og fremover er Kosovo stolt, uafhængig og fri, sagde Thaci.

- Vi mistede aldrig troen på, at vi en dag ville befinde os blandt verdens frie lande, og det gør vi i dag, tilføjede regeringschefen.

Samtidig var en større folkemængde samlet i gaderne uden for parlamentsbygningen i hovedstaden Pristina, og de jublede og viftede med Kosovos flag, da de blev bekendt med budskabet.

Serbien reagerede prompte på beslutningen. Præsident Boris Tadic fastslog, at Serbien aldrig vil anerkende Kosovo som et selvstændigt land.

Rusland har krævet et FNs Sikkerhedsråd indkaldt. Og senere i dag mødes Sikkerhedsrådet for at diskutere Kosovos uafhængighedserklæring.

USA og en række europæiske lande ventes i løbet af det kommende døgn at anerkende, at Kosovo er et uafhængigt land.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter