Nyt lavpunkt for Boko Haram? Marked raseret af 10-årig selvmordsbomber

Er børn den nigerianske terrorgruppe Boko Harams nye selvmordsbombere?

Det er første gang, Boko Haram bruger et barn som selvmordsbomber. (Foto: AFP PHOTO / BOKO HARAM © Scanpix)

Flere end 20 personer mistede livet og 18 kom livsfarligt til skade, da Boko Haram lørdag sendte deres hidtil yngste selvmordsbomber af sted til et travlt marked i det nordlige Nigeria.

En pige på omkring 10 år, mener overlevende.

Den kraftige eksplosion rystede byen Maiduguris marked lørdag omkring klokken 12.40 dansk og nigeriansk tid, mens det var pakket med boder og travle nigerianere, der var ude at handle.

- Det er en lille pige, siger en anonym hospitalskilde til New York Times.

- Kroppen er ugenkendelig, men ud fra ansigtet kan man se, at det er en ung person. En ung, køn pige.

Det samme marked blev ramt af to selvmordsbombere i slutningen af 2014. De var begge kvinder og tog mere end 55 mennesker med sig i døden.

Børn de nye selvmordsbombere?

Boko Haram har endnu ikke taget ansvar, men den islamistiske terrorgruppe anvender i stigende grad kvinder og unge piger som selvmordsbombere.

Boko Harams anvendte sin første kvindelige selvmordsbomber i juni 2014 i den nordlige stat Gombe, og siden har det været en bølge af angreb.

Men brugen af en barneselvmorder er aldrig set før fra Boko Haram, skriver flere internationale medier.

- Det er ganske nyt og foruroligende at anvende unge, unge piger i hijab, siger en føderal politimand fra Nigerias hovedstad Abuja til New Yok Times.

(Foto: Mie Hvidkjær © DR Nyheder)

- Bomben var fjernstyret

Telegraph skriver, at pigens sprængstofferne detonerede, da hun blev standset og visiteret ved indgangen til markedet.

- Eksplosionen rev selvmordsbomberen over i to og kastede den ene del på tværs af vejen. Jeg er ret sikker på, bomben var fjernstyret, siger vidnet Abubakar Bakura til AFP.

Markedet blev lukket ned, mens politiet gennemgik de søndersprængte boder og samlede kropsdele sammen.

- Jeg tvivler på, at hun forstod, hvad der var spændt om hendes krop, siger vidnet Ashiru Mustapha til AFP.

2000 døde i stort angreb

Angrebet kommer kun dage efter, Boko Haram dræbte op mod 2000 mennesker og satte ild til mere end 16 landsbyer, hvor det flød med lig i gaderne.

Ifølge BBC fortsatte Boko Haram myderierne i landsbyerne i dagene efter, hvor de etablerede kontrolposter og jagtede de civile, som havde gemt sig.

Og der var ikke meget Nigerias hær kunne stille op mod de mange hundrede bevæbnede terrorister fra Boko Haram, der skød mod både soldater og civile.

Den mangler det rette udstyr og våben, og har derfor meget vanskeligt ved at slå ned på islamisterne fra Boko Haram.

Skolepiger stadig i fangenskab

Terrorangrebet i det nordlige Nigeria kommer en måned før præsidentvalget i Nigeria, hvor det ventes, at terrorgruppen også vil forsøge at sabortere valghandlingen for at vise deres styrke.

BBC's korrespondent i Nigeria, Will Ross, siger, at terrorangrebet i landet med al tydelighed viser, hvor omfattende konflikten er i den nordøstlige del af landet.

Boko Harams fremmarch i den nordlige del af landet har siden 2009 kostet over 10.000 mennesker livet og sendt mindst 1,5 millioner mennesker på flugt.

Terrorgruppen holder fortsat flere end 200 skolepiger, som blev bortført i april sidste år, i fangenskab.