Nyt liv i spansk spøgelsesby

I Spanien har vandringen fra land til by skabt tusinder af forladte landsbyer, der i dag står som ruiner fra en svunden tid. Men nu er der en bevægelse i gang den anden vej.

Rubén, Olalla og deres to børn er de eneste faste beboere i Armejún. (Foto: Torben Madsen © dr)

Her er fuldstændig stille. En stilhed, der kun bliver brudt af lyden af vand fra bjergkilden, der løber ned i plasticdunken.

- For mig er det her den daglige meditation. Der er en stråle med vand, den skal ramme præcist, så dunken kan blive fyldt. Du kan ikke fokusere på andet lige i dette øjeblik, siger Rubén Ríos.

Han er en af landsbyen Armejúns fire faste beboerne. De tre andre er hans kæreste Olalla Blásquez og deres to børn, Breogán og Lucio. Drengene er de første, der er født i landsbyen i mere end et halvt århundrede.

  • Armejún.
  • Ruben Rios og Olalla Blásquez med dagens gøremål.
  • Udsigt fra Armejún
  • Olalla Blásquez med et af deres børn.
  • Olalla Blásquez med et af deres børn.
  • Ruben Rios, Olalla Blásquez og deres børn Breogán og Lucio.
  • Olalla Blásquez
  • - For mig er det her den daglige meditation. Der er en stråle med vand, den skal ramme præcist, så dunken kan blive fyldt. Du kan ikke fokusere på andet lige i dette øjeblik, siger Rubén Ríos.
  • Armejún
  • Ruben Rios
1 / 11

Armejún er en af Spaniens mere end 3000 forladte landsbyer. Den ligger i provinsen Soria ca. 300 kilometer nordøst for Madrid. Det her er en del af Spanien, hvor befolkningstætheden er lavere end i Lappland. Hustagene er væk, træer og buske vokser i det der en gang var køkkener, alt emmer tomhed og forfald.

De sidste forsvandt i 1960'erne

Her i Armejún boede der engang over 200 mennesker, de sidste forsvandt i 60'erne, de døde eller flyttede til byen.

Sagnet fortæller, at de sidste beboere her var 2 gamle mænd, der ikke kunne fordrage hinanden. Måske er det rigtigt – måske ikke. Men det er i hvert fald en god historie. Og det er en historie, spaniere ofte fortæller, når talen falder på de forladte landsbyer.

Men nu er der liv i Armejún igen. På den gamle pelotabane står der plastiktraktorer, cykler og værktøjsmaskiner, i vinden blafrer vasketøjet ved siden af en toiletstol der en dag skal installeres.

Sker flere steder i Spanien

Det samme syn vil vi kunne finde flere steder i Spanien.

Mennesker vender tilbage, indtager, renoverer og genopbygger forladte landsbyer. Nogle steder river de gamle huse ned og bygger nyt. Andre steder - som her i Armejún – renoverer man det, der er. Nedenunder ligger trangen til et andet liv. Et liv tættere på naturen, et liv hvor vejret og de fysiske opgaver afgør, hvor langt man når i dag.

- For mig handler det om, at livet herude er mere enkelt end i byen. For mig er byen et sværere sted at være. Arbejdet, dagligdagens gøremål, alle de krav og forventninger der er.

Her er der selvfølgelig også meget at se til, men vi gør det i vores eget tempo, vores egen rytme, vi gør kun det nødvendige. For mig har det været en super god forandring fortæller Rubén.

Udsigten herfra er betagende. Vejen hertil – not so much. 1,5 times indvolds-rystende tur på en grusvej, der på denne årstid veksler mellem stenbunke og mudderpøl. Der er 2 timers kørsel til nærmeste butik eller læge.

- Der er en hel del logistik forbundet med at bo her. Man skal tænke sig om, når man køber ind, og det tager det meste af en dag når vi skal til lægen med børnene, siger Olalla.

Lige nu bor familien her alene. Men målet er at finde andre familier at skabe et fællesskab med:

- Vi går i gang i med at lede efter unge familier med små børn – vi vil bygge en base ud fra børnefamilier. Vi bosatte os her med tanken om at opbygge et fællesskab. For en familie alene er det hårdt. Det er meget arbejde og mange vanskeligheder, som vi står over for alene. Målet er at vi skal være en større gruppe, fortæller Olalla.

Derfor er Ruben også gået i gang med at indrette det, der forhåbentlig skal ende med at blive landsbyens fælles spisekammer, køkken og fælles spisesal.

- Vi har tid. Det vi mangler er penge. Så vi gør det lidt efter lidt, når vi har råd og mulighed for at komme videre. Det skal nok blive færdigt en dag!

Facebook
Twitter