Nyt nederlag for May: Storbritanniens parlament stemmer brexit-aftale ned

Det britiske parlament stemmer nej til Theresa Mays skilsmisseaftale for tredje gang.

Theresa May og hendes brexit-aftale blev igen stemt ned i det britiske parlament. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)

Heller ikke tredje gang blev lykkens gang for den britiske premierminister Theresa May og hendes bestræbelser på at få brexit til at lykkes.

Med stemmerne 344 imod og 286 for blev hendes bud på en udtrædelsesaftale i eftermiddag stemt ned i det britiske underhus.

May: Nu må vi udskyde EU

Efter nederlaget - med en margin på 58 stemmer - siger Theresa May fra talerstolen i Underhuset, at man nu nok skal udskyde brexit og deltage ved det kommende valg til Europa-Parlamentet.

EU-præsident Donald Tusks første reaktion var at indkalde til krisetopmøde den 10. april. Det oplyste han på Twitter.

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, lægger ikke skjul på sin forundring over dagens afstemning i London.

- Det er for mig uforståeligt, at det britiske underhus ikke udnyttede muligheden for et velordnet brexit. I stedet har man - nu for tredje gang - afvist udtrædelsesaftalen, siger han til Ritzau.

Politisk deklaration ikke til afstemning

Den aftale, som de britiske parlamentarikere altså i dag har vendt tomlen nedad til, omhandlede overgangsperioden efter brexit, som Theresa May og hendes folk havde forhandlet på plads med EU.

Det var blandt andet, hvilke rettigheder EU-borgere i Storbritannien skulle have, det samme for briter i andre EU-lande, udtrædelsesbetaling til EU og ikke mindst det kontroversielle backstop, der skulle sørge for, at der ikke kom en hård grænse mellem EU-landet Irland og Nordirland, der er en del af Storbritannien.

Det, der ikke var til afstemning i dag, var den politiske deklaration, der i overordnede punkter fastlægger rammerne for det fremtidige samarbejde mellem Storbritannien og de resterende 27 EU-lande.

Den manglende opbakning til skilsmisseaftalen betyder, at Theresa May nu må undersøge andre muligheder for at komme fremad i processen.

EU-afstemning

Den ene mulighed er, at parlamentet kan ansøge om en lang forlængelse af Storbritanniens udtræden af EU, hvor de på ny vil få mulighed for at finde ud af, hvad de reelt vil. Det kræver, at samtlige EU's stats- og regeringschefer accepterer, og det er ikke givet.

Det vil nemlig betyde, at briterne skal afholde valget til Europa-Parlamentet. Et muligt scenarie, som er blevet mødt med udpræget skepsis både på de Britiske Øer og i Bruxelles.

Om briterne er villige til at afholde det valg, skal de beslutte inden den 12. april.

Havde lovet at forlade posten

Vil Storbritannien ikke det, forlader Storbritannien EU uden en aftale, den såkaldte no-deal, samme dag. Er briterne til gengæld klar til at afholde EU-valg, er en yderligere udsættelse fortsat mulig.

Theresa May havde forud for dagens afstemning proklameret, at hun ville forlade posten, hvis den skulle ende med et flertal og en accept af aftalen. Men den gulerod var altså heller ikke tillokkende nok til at få den ellers voksende skare af kritikere til at stemme for.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter