Nyt nederlag til Boris Johnson: Lov om at forhindre no-deal går videre

Regeringen er kørt ud på et sidespor af et alternativt brexit-flertal.

Premierminister Boris Johnson har tabt kontrollen med underhuset. (Foto: JESSICA TAYLOR © Scanpix)

Et flertal i det britiske underhus har stemt for at gå videre med et lovforslag, der skal forhindre, at Storbritannien forlader EU uden en skilsmisseaftale - det man også kalder "no-deal brexit".

329 stemte ja til forslaget, mens 300 stemte nej efter den første behandling først på aftenen. Fordelingen efter anden behandling senere på aftenen var 327 mod 299.

Lovforslaget kom på programmet, efter et flertal i går stemte for at tage underhusets dagsorden ud af hænderne på landets konservative regering. Flertallet opstod, da 21 konservative parlamentarikere valgte at trodse partilinjen.

Premierminister Boris Johnson har lovet, at han vil tage Storbritannien ud af EU 31. oktober med eller uden en skilsmisseaftale.

Det er sidstnævnte situation, som det aktuelle lovforslag har til hensigt at blokere. Lovforslaget bliver nu sendt til behandling i overhuset i morgen.

Johnsons fælde

Boris Johnson havde sagt, at han ville forsøge at udskrive nyvalg, hvis lovforslaget om at undgå no-deal blev stemt igennem. Og premierministeren fremsatte straks et sådant forslag efter den anden behandling.

Ifølge reglerne kræver det to-tredjedel flertal i underhuset at holde valg i utide, og det store oppositionsparti Labour har i dag tilkendegivet, at man ikke vil stemme for regeringens plan om at holde valg 15. oktober.

- Derfor så man tidligere i dag Boris Johnson angribe Labours leder Jeremy Corbyn i underhuset, hvor han nærmest sagde: Tør du ikke sende det ud til befolkningen, siger DR Nyheders korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen:

- Men Labour ser valget som lidt af en fælde, hvor Boris Johnson vil lave et valg, der kommer til at handle om for eller imod brexit. Det vil Labour ikke - de vil først have et valg senere.

Ny konservativ afhopper

Dagens afstemning i underhuset viser, at modstanden mod premierministeren faktisk er vokset siden i går. Da tabte regeringen afstemningen om underhusets dagsorden med 27 stemmer.

I dag lød nederlaget på henholdvis 29 og 28 stemmer. Det skyldes blandt andet, at endnu en konservativ, tidligere miljøminister Caroline Spelman, valgte at bryde partilinjen og stemme for lovforslaget om at undgå no-deal.

- Lige nu er det vanskeligt at se, hvordan Boris Johnson skal få Storbritannien ud af EU 31. oktober. Og gør han ikke det, så får han store problemer, siger Kim Bildsøe Lassen.

Artiklen er opdateret klokken 20:54 med resultatet af afstemningen efter anden behandling.