Nyt studie: Stigning i voldskriminalitet i Tyskland tilskrives migranter

Det er unge mænd fra Nordafrika, som især er overrepræsenteret i statistikkerne.

Forskerne bag undersøgelsen peger på flere årsager til den stærke overrepræsentation af flygtninge- og migranter. En af de væsentlige er, at mange flygtninge tilhører den farligste gruppe, når det kommer til kriminalitet – nemlig 14-30-årige mænd. (Foto: Ümit Bektas © Scanpix)

Er flygtninge og migranter mere kriminelle end indfødte tyskere?

Det spørgsmål er nærliggende at stille, efter en ny undersøgelse viser, at voldskriminaliteten efter mange års fald, steg med 10 procent i 2015 og 2016, og at 92 procent af den stigning kan tilskrives kriminalitet begået af flygtninge og migranter.

Men svaret er selvfølgelig mere komplekst end som så.

Det nye studie er bestilt af familieministeriet og foretaget på baggrund af tal fra delstaten Niedersachsen.

Forskerne bag undersøgelsen peger på flere årsager til den stærke overrepræsentation af flygtninge og migranter. En af de væsentlige er, at mange migranter tilhører den farligste gruppe, når det kommer til kriminalitet – nemlig 14-30-årige mænd.

- Før bølgen af flygtninge kom (i 2015, red.) repræsenterede denne gruppe kun ni procent af befolkningen, men var ansvarlig for halvdelen af alle voldstilfælde. Nu får vi nordafrikanere hertil, hvor hver anden hører til denne farlige gruppe. Blandt krigsflygtningene er kun hver fjerde i denne aldersgruppe, siger Christian Pfeiffer, som er kriminolog og en af forfatterne bag undersøgelsen til ARD.

- Frustrerede unge mænd er et alvorligt problem.

Ikke onde, men uden håb

Pfeiffer understreger, at det er vigtigt, at se på flygtninge og migranter som en differentieret gruppe.

54 procent af alle flygtninge er krigsflygtninge, som kommer fra Syrien, Irak og Afghanistan. Denne gruppe står i Niedersachsen for 16 procent af alle røverier, som er begået af flygtninge.

Ganske anderledes ser det ud, hvis man kigger på migranter fra Nordafrika.

De repræsenterer kun 0,9 procent af alle nytilkomne i Niedersachsen, men er modsat krigsflygtninge fra for eksempel Syrien stærkt overrepræsenteret, når det kommer til røverier. De står nemlig for 31 procent af alle røverier begået af flygtninge i delstaten.

Pfeiffer peger på, at mens krigsflygtninge har bedre forhold, nemmere ved at opnå asyl og dermed mange gode grunde til at opføre sig ordentligt, så ser det anderledes ud for nordafrikanerne, som ofte er økonomiske migranter. De får i høj grad afvist deres ansøgninger om asyl.

- Det er desværre blevet sådan, at de er blevet en problemgruppe. Men de er ikke onde mennesker, de er chanceløse mennesker, som har investeret meget og risikeret deres liv over Middelhavet. Og så lander de her, og intet er blevet, som i deres drømme, siger Christian Pfeiffer.

Desuden viser undersøgelsen, at der er dobbelt så stor chance for, at man bliver meldt til politiet, hvis man er fremmed, end hvis man er indfødt. Folk anmelder altså i ringere grad en, de kender fra landsbyen end en, der kommer udefra.

Regeringen på spil

Undersøgelsen lander som lidt af en bombe lige som de følsomme samtaler om regeringsdannelse skal begynde.

Tyskland står efter valget i september stadig uden regering, og netop flygtningespørgsmålet er et af de store stridspunkter mellem kansler Angela Merkels konservative CDU, det bayerske søsterparti CSU og socialdemokraterne fra SPD.

Især CSU har de seneste dage slået en hård tone an med blandt andet et forslag om at skære sociale ydelser til flygtninge.

Senest har indenrigsminister Thomas de Maiziere støttet et forslag om at indføre alderstest af unge asylansøgere for at forhindre, at de lyver sig yngre en de er.

Begge forslag bliver blankt afvist af socialdemokraterne, og emnet kan altså blive det, der umuliggør et nyt regeringssamarbejde mellem Merkels konservative og Martin Schulz’ socialdemokrater.

Kriminolog Christian Pfeiffer ser dog også muligheder i de nært forestående regeringssamtaler.

- Det er ikke nok at sige ”udvisning, udvisning, udvisning”. Jeg synes, der nu er anledning til at benytte de nye koalitionssamtaler til at få et nyt perspektiv i flygtningepolitikken.

Facebook
Twitter