Nyt tilfælde af fugleinfluenza i Kroatien

Det kroatiske landbrugsministerium meddeler, at landet har bekræftet sit andet tilfælde af fugleinfluenza. Malta har samtidig sat en skib med døde fugle i karantæne.

Fugleinfluenza er nu blevet konstateret for anden gang i Kroatien. (Foto: Michaela Rehle © Scanpix)

Det kroatiske landbrugsministerium meddeler, at landet har bekræftet sit andet tilfælde af fugleinfluenza i prøver fra døde svaner, der blev fundet i den østlige del af landet.

EU-Kommissionen ventes senere i dag at indføre forbud mod import af levende fjerkræ og fugle fra Kroatien, oplyser EU.

H5N1 i Rusland

Samtidig har endnu en region i den europæiske del af Rusland bekræftet et udbrud af den frygtede fugleinfluenza. Endvidere har Malta givet karantæne til et skib, der medbragte døde fugle, i et forsøg på at forhindre smittespredning til EU.

Under det seneste udbrud af fugleinfluenza i den europæiske del af Rusland døde 12 høns hos en privat opdrætter, hvorefter myndighederne slog 53 ænder og høns ned og indførte karantæne.

400 kilometer sydøst for Moskva

Udbruddet blev konstateret i sidste uge i byen Tambov 400 kilometer sydøst for Moskva, sagde en højtstående regional embedsmand med ansvar for dyresundhed.

- Laboratorieundersøgelser har bekræftet tilstedeværelsen af (den dødbringende fugleinfluenzavirus) H5N1 i nogle af vævsprøverne fra de døde fugle, sagde embedsmanden.

Europa bedre rustet end Asien

Verdenssundhedsorganisatione WHO mener, at Europa er langt bedre rustet til kampen mod fugleinfluenza, end man er i Asien, hvor sygdommen har spredt sig fra fugle til mennesker.

- Det gælder om at tage ved lære af Asien. Og vi har lært, at det gælder om at reagere med det samme, når man har en mistanke. Fuglene skal isoleres, og man skal informere alle, der kan have været i forbindelse med de smittede dyr. Og det er europæerne langt bedre til end asiaterne, sagde WHO's direktør i Asien, Shigeru Omi, i forbindelse med WHOs møde i dag i København om fulgeinfluenzaen.

Facebook
Twitter