Nyt tøjkrav til kvinderne i Ukraine

Offentligt ansatte kvinder i Ukraine kan godt smide de korte nederdele og læbestifter i pangfarver ud. Regeringen har beordret kvinderne til at gå dydigt klædt.

Ukraines oppositionsleder Julija Timosjenko, ser tækkelig ud med diskret make-up og kraven knappet i halsen. Men hvem ved om hun dufter stærkt af parfume og kjolen slutter over knæerne? Er det tilfældet så bryder hun den nye ukrainske lov om kvinders påklædning. (Foto: Konstantin Chernichkin © Scanpix)

Den ukrainske regering er kommet med meget detaljerede forskrifter for, hvordan kvinderne i centraladministrationen skal gå klædt for fremtiden.

Det bliver forbudt at møde op på kontoret eller i parlamentet med nedringede bluser eller højhælede sko. Kvinderne skal have tækkeligt tøj på, og så må de kun bære let - og lidt - parfume og en diskret make-up.

Ensfarvet tøj

Ja, reglerne er så detaljerede, at de endda forbyder blomster eller tegninger på tøjet.

Det lyder næsten, som man husker kvinder fra Sovjettiden. Og det er da også, hvad kritikere siger, at ledelsen i Ukraine er ude på.

- Regeringen vil genoplive de autoritære tendenser fra Sovjetunionen, siger de.

Diktatur

- Vi er på vej mod diktaturet, siger en tilhænger af oppositionslederen Julija Timosjenko. Det er hende, der er kendt for sine fletninger, og i øvrigt kan hun også lide at gå i korte nederdele.

Hun mistede magten tidligere på året til Viktor Janukovitj, der er tilhænger af et tættere forhold til Rusland.

Mundkurv til pressen

Udover at give Rusland indrømmelser og indføre dress code for kvinder, så har han indledt et felttog mod den frie presse.

De autoritære tendenser har ført til protester over det meste af Ukraine. Blandt andre har netop tilhængere af Julia Timosjenko i går indledt en sultestrejke.