Nyt tysk højreparti kommer ind i tre tyske delstater

Højreparti står til at få 21,5 procent af stemmerne i delstaten Sachsen-Anhalt og kansler Merkels CDU får klø.

Frauke Petry, forkvinde for det højreorienterede Alternative für Deutschland, giver interview efter exitpolls viser gode stemmetal for partiet. (Foto: © JOHN MacDougall, Scanpix)

Højrepartiet Alternative für Deutschland står til at komme ind i de tre tyske delstater, hvor der har været valg i dag, viser exitpools fra tv-stationen ZDF.

Som ventet går kansler Merkels CDU tilbage i delstaterne Baden Württemberg, Rheinland-Pfalz og Sachsen-Anhalt.

I Sachsen-Anhalt står CDU til fortsat at blive det største parti, men Alternative für Deutschland står til at få 21,5 procent af stemmerne.

I valgkampen har flygtningepolitikken været i fokus. Tyskland modtog sidste år 1 million flygtninge, og Alternative für Deutschlands mål er at nedbringe antallet.

- Vi har fundamentale problemer i Tyskland, og de har ført til dette valgresultat, siger AfD-lederen Frauke Petry ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tyskland har, modsat andre lande i EU, i årtier ikke haft partier på den ydre højrefløj.

Alternative für Deutschland har blandt andet vakt opsigt med meldinger om, at tyske myndigheder skal skyde flygtninge og migranter, hvis de krydser grænsen til Tyskland illegalt.

Merkel kom sidste år alvorligt i modvind, da hun insisterede på, at Tyskland klarer sen store tilstrømning af flygtninge og migranter.

Siden har kansleren strammet linjen, og den såkaldte Balkanrute mod EU er nu reelt lukket.

/ritzau/